Modificarile legislative din 2019 nasc controverse.
Ce este Consilier Codul Muncii?
Imaginati-va o lucrare care interpreteaza Legislatia muncii pe intelesul dvs.: Codul muncii exact asa cum trebuie aplicat.
Cu drepturi si obligatii, cu clauze obligatorii si speciale, contracte si acte aditionale, exemple, modele si exceptii.
Mai mult, imaginati-va ca in permanenta aveti acces la informatie actualizata!
Punctul culminant al acestui exercitiu este sa va inchipuiti cum, in orice moment de cumpana, obtineti rapid o solutie specializata (in baza temeiului legal) pentru problema cu care va confruntati.
+
EXCLUSIV pentru abonati: 12 editii tiparite ale newsletterului specializat INFO Codul muncii in care va sunt prezentate noutati legislative, decizii ale ICCJ si ale Curtii Constitutionale, cat si sfaturi utile cu privire la situatii des intalnite in practica sau cele mai controversate interpretari ale legislatiei muncii.
20 de specialisti in legislatia si dreptul muncii isi pun la bataie toata experienta de care dispun si va ofera acum tot sprijinul in aplicarea corecta si avantajoasa a legii.
Comandati-l acum si scapati de stresul indus de:
Legislatia neclara, instabila si interpretabila pe care nu aveti timpul necesar sa o asimilati
Lipsa de intelegere a autoritatilor fata de greutatile pe care le intampinati la aplicarea corecta a legii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Absenta repetata de la locul de muncaIntrebare: Am rugamintea de a ma ajuta intr-o speta referitor la Absente nemotivate vs CFS. In cazul in care un salariat isi face obiceiul de a absenta de la locul de munca, dar anuntand inaintea inceperii programului ca nu poate veni datorita unei probleme personale va rog sa -mi spuneti cum as putea sa-l trec in pontaj. Mentionez ca nu aduce CM ,nu mai are dreptul la CO ,nu face recuperari ptr orele pierdute in zilele absentarii iar in momentul de fata a adunat mai multe CFS-uri decat este prevazut in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in schimburi. Inregistrare durata timp de munca si repartizare a acestuia in CIMIntrebare: Datorita specificului activitatii angajatii au un program de munca care variaza de la o saptamana la alta. Programul poate sa fie: un singur schimb de la 7-15; sau in 2 schimburi de la 6:00 la 14:00 ; 14:00-22:00, sau in 3 schimburi 6:00-14:00; 14:00-22:00; 22:00-06:00, acest program se poate schimba inclusiv in timpul saptamanii de lucru, datorita specificului activitatii. Cum este corect sa apara in contractul de munca repartizarea programului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<