In conformitate cu dispozitiile art. 116 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
Modalitatea concreta prin care se tine evidenta orelor lucrate se stabileste de angajator prin regulamentul de organizare interioara, fiind atributul exclusiv al acestuia.
Motivarea absentelor de la locul de munca poate fi facuta ulterior numai in cazul in care aceasta posibilitate este stabilita de lege, asa cum este cazul concediilor pentru incapacitate temporara de munca. In aceasta situatie, salariatii au obligatia de a instiinta angajatorul despre apariatia starii de incapacitate temporara de munca in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Conform art. 148 din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Concediul fara plata se acorda in baza cererii formulate de salariat si aprobata de angajator.
Cererea de concediu fara plata se formuleaza si se aproba anterior acordarii acestuia. Astfel, intelegera partilor privind acordarea concediului fara plata produce efecte pentru viitor, nu pentru trecut.