Printre noutatile prezentate de acest act normativ, regasim urmatoarele:
Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master si doctorat
"In acest caz se poate cumula pensia cu salariul si se valorifica perioadele necontributive asimilate. Proiectul de act normativ reglementeaza conditii de reducere, cu 6 ani, a varstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut si crescut pana la varsta de 16 ani 3 copii", se arata in document.
Incepand cu al 4-lea copil se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil...vezi aici modificarile propuse pentru legea pensiilor 2018 >>>
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
250 Modele Fise de Post
Daca pensiile vor creste asa cum se promite, bugetul de pensii va trebui suplimentat. Pensiile se vor dubla pana in 2022, asa ca iata ce a declarat ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu:
"Estimam ca statul va trebui sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei in anul 2022, adica la fel ca in 2016, atat a fost atunci suma pe care a trebuit sa o suplimenteze statul, in conditiile in care pensiile se dubleaza. Explicatia este simpla: se estimeaza in paralel o crestere a incasarilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, generata de cresterea salariilor, a numarului de angajati, dar si a gradului de colectare ca intoarcere a sarcinii fiscale", a sustinut Vasilescu in cadrul unei conferinte de presa, conform Agerpres.
Ministrul a mai atras atentia asupra faptului ca incasarile estimate pentru anul 2022 sunt de 99,7 miliarde de lei, fata de 58,9 miliarde de lei in anul 2018 si fata de 51,6 miliarde de lei in 2016.
In momentul prezent exista 6,3 milioane de contracte de munca inregistrate in Revisal, unde nu sunt incluse toate categoriile lucratorilor, si 5.019.600 de pensionari.
Legea pensiilor 2018 este, momentan, un proiect de lege si se afle in dezbatere publica. Pentru a deveni lege, el va trebui adoptat de catre Parlament, promulgat de Presedintele Romaniei si, mai apoi, publicat in Monitorul Oficial.
Click AICI si descarca Legea Pensiilor 2018 - noul proiect de lege