O asteptata modificare legislativa este ce a Legii dialogului social nr. 62/2011. Problemele actuale legate de reprezentativitate, negociere colectiva si dreptul de sindicalizare in unitatile cu mai putin de 15 salariati – isi asteapta inca rezolvarea.
2. Noi categorii de lucratori
Contractul standard pierde tot mai mult teren. Noi formule contractuale isi fac loc pe scena dreptului european al muncii. Unele sunt contracte de munca atipice, altele nici nu sunt contracte de munca. Dupa adoptarea in 2018 a Legii nr. 176/2018 privind internshipul si a Legii nr. 81/2018 privind telemunca, precum si modificarea Legii nr. 52/2011 privind zilierii – mediul de afaceri asteapta posibilitatea de a incheia diferite noi aranjamente contractuale. Contractul on call, al lucratorilor care presteaza activitate doar atunci cand sunt solicitati, sau contractele de job sharing, prin care mai multe firme isi partajeaza un anume salariat – ar fi util sa patrunda si in spatiul romanesc.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Superlativele Codului Muncii in 2018. Lista MODIFICARILOR legislative inoportune sau controversate
1. O noua modificare a Codului muncii, mai degraba stangace…
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2018, textul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, privind incetarea de drept a contractului de munca la data indeplinirii conditiilor de pensionare, a fost modificat, pentru a integra o decizie recenta a Curtii Constitutionale.
Ca urmare, in prezent textul prevede continuarea contractului de munca, daca salariata care indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare pentru pensionare opteaza in scris pentru continuarea contractului individual de munca...vezi toate modificarile legislative din 2018 >>>