O.U.G. nr. 31/2019 pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017
O.U.G. nr. 31/2019 este actul normativ privind acordarea unor facilitati fiscale si pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru completarea O.U.G. nr. 11/2018 pentru adoptarea unor masuri bugetare si pentru modificarea privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 403 din 23 mai 2019.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ce reglementeaza OUG 31/2019?
Se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), precum si obligatiile fiscale aferente stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017, in cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul al CASS a fost intregita la nivelul salariului de baza minim brut pe tara sau, dupa caz, la valoarea a 12 salarii de baza minime brute pe tara.
Anularea obligatiilor fiscale se efectueaza din oficiu, prin emiterea unei decizii de anulare, care se comunica contribuabilului. In cazul in care ANAF a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere, aceasta nu se mai comunica, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta.
Reglementari specifice personalului clerical
Au aparut modificari ale Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice referitoare la reglementari specifice personalului clerical care isi desfasoara activitatea in tara, in cadrul cultelor religioase din Romania, recunoscute potrivit legii.
Alineatul (3) al articolului 5 din anexa nr. I, capitolul III, litera E din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice s-a modificat si va avea urmatorul continut:
"(3) Destinatiile sumei prevazute la alin. (1) se stabilesc de unitatile centrale ale cultelor recunoscute, impreuna cu conducerile unitatilor de cult din afara granitelor, suma urmand a fi utilizata pentru asigurarea contributiei statului la salariile personalului clerical al respectivelor unitati la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Obligatia de a justifica modul de utilizare a acestei sume revine unitatii centrale de cult din Romania, prin prezentarea la Secretariatul de Stat pentru Culte a documentelor prevazute de normele legale in vigoare."