Noi reglementari in ceea ce priveste statutul inspectorilor sociali, dat fiind faptul ca in curand acestia vor putea sanctiona angajatorii, autoritatile publice si chiar si pe cei care beneficiaza de ajutoare sociale.
Asadar, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2016 pentru aprobarea Statutului special al functiei publice specifice de inspector social si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 965 din 29 noiembrie 2016, inspectorii sociali beneficiaza de un nou statut al functiei.
Noile atributii ale inspectorilor sociali: constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor
Pana acum inspectorii sociali aveau ca atributii, potrivit Art. 13 din OUG Nr. 130/2006:
"Inspectorii sociali, in desfasurarea activitatii lor, au urmatoarele puteri de inspectie:
a) sa aiba acces liber, în conditiile legii, cu înstiintare prealabila, în sediul autoritatilor administratiei publice centrale si locale ori al persoanei fizice sau juridice, publice ori private, cu atributii în domeniu, si/sau în orice alt loc în care acestia îsi desfasoara activitatea, cu exceptia cazurilor în care, ca urmare a unor sesizari, se emite ordin special de misiune, în conditiile legii;
b) sa solicite autoritatilor administratiei publice centrale si locale ori persoanei fizice sau juridice, publice ori private, toate documentele si informatiile necesare pentru realizarea controlului, în limitele prevazute de lege;
(....)
g) sa solicite autoritatilor competente sau organismelor abilitate prin lege, aplicarea masurilor constând în încetarea sau suspendarea activitatii unitatilor care acorda servicii sociale ori, dupa caz, retragerea acreditarii furnizorilor de servicii sociale, în conditiile legii"
Dar, de la 1 ianuarie 2017 lucrurile se vor schimba, iar inspectorii sociali vor avea o serie de atributii noi, cum ar fi si aplicarea de amenzi contraventionale anumitor autoritati publice si beneficiarilor ajutoarelor sociale, potrivit OUG nr. 82/2016.
Asadar, conform noilor reglementari, inspectorii sociali vor putea aplica amenzi contraventionale mai multor autoritati publice, angajatorilor si de asemenea beneficiarilor anumitor ajutoare sociale, in anumite conditii.
Sunt vizati si cei care primesc ajutoare sociale!
Chiar si cei care beneficiaza de ajutoare sociale vor fi vizati. Acestia nu vor scapa de amenzile inspectorilor sociali, atat timp cat nu vor depune, din trei in trei luni, declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si cuantumul veniturilor.
Cei care nu transmit primariilor, in 15 zile, modificarile intervenite cu privire la domiciliu, componenta familiei sau cuantumul veniturilor declarate in prima faza, acestia pot fi amendati cu amenzi cuprinse intre 500 si 2.000 de lei, potrivit ordonantei.
ATENTIE: Noile atributii ale inspectorilor sociali a intrat in vigoare la data de 29 noiembrie 2016, insa aplicarea contraventiilor si sanctiunilor vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<