Raspuns: Conform art. 193 lit. a) din Codul muncii, formarea profesionala a salariatilor se poate realiza si prin participarea la cursuri organizate de catre angajator.
Art. 197 alin. (1) din acelasi cod, stabileste ca, in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
La art. 198 sunt stabilite conditiile in care salariatii pot fi obligati la suportarea cheltuielilor ocazionate de pregatirea lor profesionala.
La alin. (3) al acestui articol se mentioneaza ca nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Astfel, nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) respectiv a obligatiei de a nu avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin actul aditional determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Astfel, cum se poate observa, textul de lege se refera la cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala a salariatului.
Prin urmare, in cazul in care, in perioada stabilita prin actul aditional, salariatul are initiativa incetarii contractului individual de munca, angajatorul va putea solicita acestuia, restuirea sumelor pe care le-a cheltuit efectiv in scopul formarii sale profesionale, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita.