Concediul de odihna se acorda anticipat

concediul de odihnaconcediu de odihnaconcediu de odihna anticipat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Da, concediul de odihna se acorda anticipat

Un salariat care a fost angajat in urma cu o luna vrea sa plece in vacanta. Poate solicita patronului acordarea concediului de odihna in conditiile in care concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic?

Art. 140 alin. (2) din Codul muncii dispune: "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic."

Prin expresia „se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic” nu se intelege ca se va acorda abia la sfarsitul anului. Dreptul la concediul de odihna si acordarea lui se nasc de la momentul incheierii contractului individual de munca. Asadar, salariatul poate solicita patronului acordarea concediului de odihna, pentru ca acesta se poate acorda anticipat.

„Durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic” desemneaza ipoteza salariatului angajat pe parcursul anului, situatie in care concediul lui nu va fi egal cu cel al salariatului angajat de la inceputul anului calendaristic. Un salariat angajat la 1 iulie va avea in temeiul art. 140 alin. (2) din Codul muncii jumatate din durata concediului de odihna al unui salariat angajat de la inceputul anului.


Prevederea legala in discutie vizeaza, de asemenea, cazurile de suspendare a contractului individual de munca, aceste perioade de suspendare diminuand durata efectiva a concediului de odihna anual cu exceptia celor in care raporturile de munca ale angajatului au fost suspendate pentru formare profesionala in conditiile art. 153 din Codul muncii sau pentru evenimente familiale deosebite in conditiile art. 147 din Codul muncii.

Nimic nu impiedica sa se stabileasca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate ca durata concediului de odihna sa nu fie afectata de perioadele in care este suspendat contractul individual de munca, cu exceptia situatiei prevazute de art. 49 alin. (4) din Codul muncii.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediul de odihnaconcediu de odihnaconcediu de odihna anticipat

Data aparitiei: 22 Mai 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de odihna se acorda anticipat Nota: 1.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]