Ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg, la solicitarea sa si in marja Consiliului Uniunii Europene dedicat ministrilor muncii, ocuparii si politicilor sociale, o intalnire bilaterala cu omoloaga sa din Republica Italiana, Marina Elvira Calderone - ministru al Muncii si Politicilor Sociale.
Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian situatia recunoasterii drepturilor de pensie ale romanilor care au lucrat sau lucreaza in Italia. Casele de Pensii din Romania au semnalat faptul ca procesul recunoasterii drepturilor respective se desfasoara extrem de greoi, putand ajunge pana la o durata de trei ani.
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Ca urmare a intalnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus masuri care vor contribui la rezolvarea mai rapida a situatiei. Astfel, 10 functionari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formati si se vor ocupa special de solutionarea cererilor transmise online de catre cetatenii romani prin sistemul RINA. In acest fel, angajatii care lucreaza la Institutul de Asigurari Sociale de la Terni (INPS) in Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele intarziate (circa 5.000 in acest moment).
"Ii multumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reactia imediata pe care a avut-o in urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personala in solutionarea unei probleme care vizeaza toti lucratorii romani din Italia. Ne unim, astfel, fortele pentru ca romanii sa aiba acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale din Romania si Ministerul Muncii si Politicilor Sociale din Italia va continua", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
In Italia sunt peste un milion de romani, iar numarul contractelor de munca incheiate de acestia in Peninsula este de peste 600.000.
INPS Terni gestioneaza, ca Pol de Competenta, cel mai mare numar de cereri de obtinere a pensiei comunitare in relatia cu institutiile romane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<