Mai mult, politicile in domeniul ocuparii fortei de munca ar trebui sa le ofere protectie si celor care nu pot ramane activi destul timp astfel incat sa acumuleze suficiente drepturi de pensie.
„Recentele reforme ale sistemelor de pensii s-au concentrat pe asigurarea de pensii pentru un numar mult mai mare de persoane varstnice fara ca finantele publice sa fie destabilizate. Se poate face insa acest lucru doar daca se ofera marii majoritati a populatiei destule oportunitati de a continua sa lucreze pana cand ajunge la varsta legala de pensionare, care se preconizeaza ca va creste in intreaga UE. Prioritatea noastra trebuie sa fie aceea de a investi suficient de mult in competentele si in sanatatea oamenilor pentru a le permite sa utilizeze aceste oportunitati. Trebuie, de asemenea, sa fim solidari cu cei care nu pot face acest lucru si care ar putea sa fie nevoiti sa se bazeze pe indemnizatii de somaj sau prestatii de invaliditate inainte de a ajunge la varsta de pensionare.”, a precizat Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca.
Potrivit raportului, pensiile ofera in prezent majoritatii populatitei suficienta protectie impotriva saraciei. Chiar si pe durata crizei, persoanele in varsta au beneficiat de protectie mai buna decat alte categorii. Cu toate acestea, mai multe state membre trebuie insa sa depuna in continuare eforturi pentru eliminarea riscurilor legate de saracie si pentru garantarea sigurantei venitului pentru persoanele varstnice.
Mai mult, conform raportului, femeile sunt mai expuse la saracie, avand pensii mai mici decat barbatii, din cauza salariilor mai reduse si a vietii profesionale mai scurte, ca urmare a indatoririlor familiale.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Sursa: Comisia Europeana