In mod concret, cei cu pensii sub pragul de 2563 de lei (salariul mediu brut pe economie), ar putea beneficia de a 13-a pensie!
Conform proiectului, se doreste ca a 13-a pensie sa se acorde anual, la cerere, persoanelor care au un drept de pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie si care nu realizeaza alte venituri.
A 13-a pensie ar urma sa se stabileasca la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru toate persoanele indreptatite care primesc o pensie mai mica sau egala cu cuantumul acestuia.
Mai mult, in cazul persoanelor care primesc o pensie in cuantum mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata si pana la nivelul salariului mediu brut pe economie, inclusiv, cuantumul celei de-a 13 pensii se va stabili la nivelul a jumatate din salariul minim brut pe tara garantat in plata.
"Realitatea vietii sociale releva marile dificultati cu care se confrunta persoanele varstnice cu pensii mici care fac fata cu greu cheltuielilor pentru plata utilitatilor si ale alimentatiei de zi cu zi. Pentru acestia restantele la intretinere au devenit o povara adesea insurmontabila. De regula, la finele anului se acumuleaza datoriile la plata costurilor pentru incalzire, energie electrica, apa si canalizare, lipsindu-i de minimele mijloace pentru aprovizionarea cu alimente traditionale la masa sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, circumstanta generatoare de masuri disperate.", se precizeaza in expunerea de motive.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
"Acest mod de acordare a celei de-a 13-a pensii are menirea de a reduce decalajele dintre diversele categorii sociale si de a spori, prin masuri de protectie rationale, solidaritatea si coeziunea sociala, puternic afectate de excesiva polarizare actuala.", se mai precizeaza in cadrul expunerii de motive semnate de initiatorii acestui proiect de lege.
Surse: Forma initiatorului
Expunere de motive