Cand poate angajatorul sa solicite pensionarea unui angajat??

pensionarepensionare anticipatapensii 2015conditii pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Chiar asa! Cand poate angajatorul sa ia o astfel de decizie? Nu de alta, dar sunt angajati pe care am dori sa ii pensionam!

Lasand gluma deoparte, vom analiza in randurile urmatoare masura in care o societate poate sa solicite pensionarea unui angajat.


Plecam de la cazul unui salariat, barbat, cu 35 de ani vechime in munca. Salariatul a implinit varsta de 60 de ani si societatea doreste sa solicite pensionarea sa.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

"Conform prevederilor art. 52 Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de aceasta lege.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, conform art. 53 alin. (1), conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea 263/2010.

Dupa cum se poate observa din anexa nr. 5 la Legea 263/2010, pentru persoanele de sex masculin nascute incepand cu luna martie 1950 varsta standard de pensionare pentru un barbat este de 65 de ani, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Asadar, o persoana de sex masculin nascuta in ianuarie 1955 se poate pensiona pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, respectiv in ianuarie 2020, daca are un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

La deschiderea acestor drepturi vor fi luate in calcul inclusiv perioadele asimilate, respectiv perioada in care persoana in cauza a efectuat stagiul militar, a urmat cursurile unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militara sau a avut calitatea de somer.

In ceea ce priveste, pensia anticipata precizam ca aceasta se cuvine potrivit prevederilor art. 62 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), cum ar fi perioada de somaj, stagiul militar sau perioada in care acesta a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

Totodata, precizam ca la acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

Asadar, persoana in cauza ar avea vocatie pentru pensia anticipata fara penalizari, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca ar fi realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, respectiv de 43 de ani. Ori, salariatul are un stagiu de cotizare de numai 35 de ani.

In situatia in care, salariatul in cauza nu are acest stagiu, apreciem ca acesta poate beneficia de pensie anticipata partiala, cu diminuarea prevazuta de lege pentru fiecare luna de anticipare si fara a beneficia de celelelate reduceri prevazute de lege.

Trebuie mentionat ca angajatorul poate inceta contractul de munca numai in situatia pensiei pentru limita de varsta, respectiv la momentul la care salariatul indeplineste cumulative conditiile de varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.

Astfel numai indeplinirea conditiilor de pensie pentru limita de varsta constituie un caz de incetare de drept a contractului individual de munca, conform art. 56 lit. c) din Codul muncii, republicat.

In situatia expusa, angajatorul nu poate inceta contractul de munca al salariatului deoarece aceasta nu intruneste conditiile de pensionare pentru limita de varsta."


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensionarepensionare anticipatapensii 2015conditii pensionare

Data aparitiei: 16 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cand poate angajatorul sa solicite pensionarea unui angajat?? Nota: 4 din 5 - 33 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]