Valoarea tichetului de masa creste la 15 lei

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Noiembrie 2017
03 Noiembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
tichete de masaangajatorisalariati tichete de masa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 4 noiembrie 2017:

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a publicat pe pagina sa de internet proiectul de ORDIN pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2017.

Prin proiectul de ordin se stabileste pentru semestrul II al anului 2017, incepand cu luna noiembrie, o valoare nominala a unui tichet de masa, in cuantum de maxim 15,09 lei.

Din analiza proiectului de ordin rezulta ca practic se mentine cuantumul maxim al tichetului de maxim stabilit prin Ordinul nr.625/2017 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2017, emis in luna mai a acestui an.

Proiectul de ordin se va aplica dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.


Legea care permite majorarea tichetului de masa pana la 15 lei, fata de 9 lei cat este in prezent, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis, in decursul zilei de miercuri (16 noiembrie 2016).
 
Legea pentru modificarea art. (3) alin. (1) din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa prevede ca “Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 15 lei la data aplicarii prevederilor prezentei legi”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 250 de voturi “pentru” si 2 abtineri, iar in acest moment, legea va merge spre promulgare la presedintie.


”Este initiativa unor colegi de-ai nostri prin care se propunea posibilitatea maririi (valorii tichetului de masa-n.r.) pâna la 13 lei, ramanand valoarea actuala in vigoare si doar posibilitatea angajatorului de a mari valoarea acestor tichete. A fost un amendament al doamnei Andreea Paul care a crescut valoarea la 15 lei. A fost adoptat”, a declarat presedintele Comisiei de munca, deputatul PSD Adrian Solomon.


In acest context, va ramane la latitudinea angajatorului daca va pastra valoarea actuala a tichetului sau o va mari pana la 15 lei.


Intrebat ce impact va avea initiativa asupra bugetului de stat, estimat la 300 de milioane de lei, deputatul PSD Adrian Solomon a tinut sa mai mentioneze ca bugetul tarii nu va fi afectat, avand in vedere ca nu prin intermediul acestuia se acorda tichetele de masa.


Presedintele Comisiei de munca a mai afirmat ca Guvernul se opune mereu unor astfel de masuri, in an electoral.


In data de 27.06.2016, proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa a fost adoptat de Senat, iar proiectul prevedea ca “valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 13 lei la data aplicarii prevederilor prezentei legi”.


Nu uitati ca acordarea tichetelor de masa este reglementata de Legea nr. 142 din 1998. Este decizia angajatorilor daca acorda sau nu tichetele de masa. Nu se acorda tichet de masa salariatilor care se afla in alte situatii stabilite de angajator si nu sunt prezenti la lucru in unitate. Salariatii pot beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare in care isi desfasoara efectiv activitatea, fiind prezenti la lucru in unitate.


In cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii.

Tichetele de masa reprezinta venituri salariale. Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Exista si cazuri in care angajatorul nu poate acorda tichete de mase, situatii pe care le puteti citi aici.


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]