Intrebare
Daca nu se doreste concedierea din motive de necorespundere profesionala, ce text ar trebui sa apara referitor la evaluare in Regulamentul intern. Dar in contractul individual de munca? De retinut ca nu exista contract colectiv de munca la nivel de societate.
Solutia specialistului
Potrivit art. 242 din Codul muncii regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si al salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
Contractul individual de munca cuprinde in mod obligatoriu elementele prevazute in modelul-cadru aprobat prin Ordinul MMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca cu modificarile si completarile ulterioare (art 2 din Ordinul MMSS 64/2003). Printre elementele obligatorii a fi prevazute in contractul individual de munca se afla si criteriile de evaluare a activitãtii profesionale a salariatului.
Stabilirea prin regulamentul intern a criteriilor si procedurilor de evaluare profesionala a salariatilor si includerea in contractul individual de munca a criteriilor de evaluare a activitatii profesionale a salariatului sunt obligatorii fiind stabilite prin norme imperative ale legii care nu prevad posibilitatea partilor (angajat si angajator) de a le limita aplicabilitatea sau de a le exclude din regulementul intern, respectiv din contractul individual de munca.
Asadar, desi, legislatia muncii nu interzice posibilitatea angajatorului de a se obliga sa nu concedieze salariatii pentru necorespundere profesionala consideram ca angajatorul nu are aceasta posibilitate intrucat aceasta ar insemna limitarea aplicabilitatii prevederilor privind evaluarea activitatii profesionale a angajatilor care, asa cum am aratat mai sus, nu este pemisa de lege.