Esenta atributiilor sefului de departament este tocmai de a...

esenta sef de departamentsef de departamentmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care este esenta atributiilor sefului de departament?

"Esenta atributiilor sefului de departament este tocmai de a delega obiective, de a coordona – si mai putin de a executa. Esenta activitatii unui sef de departament este de strategie, iar esenta activitatii subordonatilor este de executie. Nu 100%, deoarece apar si intrepatrunderi, dar firul rosu este ca nu poti si sa centrezi si sa dai cu capul, cum spune o vorba larg raspandita mai ales printre manageri. Nu poti. Am observat aceasta la societatile unde am acordat consultanta: acolo unde managerul lucreaza tovaraseste cot la cot cu subordonatii, avand aceleasi sarcini cu ei (si se mai si mandreste cu asta), fie ajunge la astenie nervoasa, fie departamentul are randament scazut pentru ca structurii ii lipseste capul limpede, care trebuie sa fie managerul NEaglomerat de maruntisuri.", precizeaza Horatiu Sasu, pentru Manager.ro.

Intr-adevar, care este menirea sefului de departament? Ce trebuie acesta sa faca pentru ca succesul departamentului sa fie un aspect cat se poate de concret, cat se poate de usor realizat?

Sunt voci care spun ca un sef care da directive este unul pe care nu il vei respecta niciodata. Nu, atat timp cat suntem obisnuiti sa tragem la caruta cat timp toata lumea o face.

Si sunt voci care spun ca nu se poate sa dai cu capul si sa si centrezi.
Adevarat ca este extenuant sa fii sef. Cine a zis ca va fi usor? Tocmai de aceea nu suntem sefi. Sefii muncesc mai mult decat toata lumea. De aici si benficiile de care se bucura : responsabilitate asumata, salarii mai mari, bonusuri samd.

Deci care este menirea sefului de departament? Executa si el sau doar migaleste viziunea? Adevarul este undeva la mijloc, mai mult ca sigur.

Ce ne ramane de facut? Incotro? Cum procedam pentru a ne pastra claritatea in luarea deciziilor si in acelasi timp sa realizam imposibilul: sa aducem un departament pe plus si cand criza isi face de cap prin firmele noastre?

La final, cred ca solutia este ca toata lumea sa isi faca treaba, cat mai bine si cu incredere. Fiindca daca nu exista incredere, respect fata de angajati, respect fata de superiori, nimic nu este. Si uneori respectul se castiga cand subordonatii vad ca esti in aceeasi barca, cand vad ca tragi la aceeasi caruta pe care vrei sa o directionezi in mod avantajos. Dar sa nu crezi ca va fi usor fiindca te inseli.

Seful de departament are cea mai importanta responsabilitate, ca departamentului sa ii mearga bine si ca subordonatilor sa le fie bine. Fiindca daca lor le este bine, si lui ii va fi bine. Si invers trebuie sa privim situatia. Daca sefului de departament ii este bine, si subordonatilor le este bine.

Realizezi curand ca este un cerc ( deloc vicios :) ) in care te invarti. Si daca o singura za din tot lantul lipseste, cercul ramane deschis, lucrurile nu functioneaza sau exista foarte multe rateuri. Aici discutam despre un departament dezlanat, lipit de coordonare, unul care va functiona abia atunci cand toata lumea va fi la posturi, gata sa dea randament, respect si sprijin celui din fata. Pare simplu si de bun simt. Si pare ca aici trebuie sa te uiti prima data cand un departament merge prost. Si totusi, exista numerosi manageri care vor cauta scuze in criza economica, in ideile furate de concurenta, in n locuri, unul mai gresit ca altul.

Sa avem succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
esenta sef de departamentsef de departamentmaria nicutar

Data aparitiei: 13 Februarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Esenta atributiilor sefului de departament este tocmai de a... Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]