Lege pensionare femei: se vor pensiona la 63 de ani dar pot munci pana la 65

30 Noiembrie 2010
30 Noiembrie 2010
legea pensieivarsta de pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea pensiei ramane particulara pentru femei. Membrii Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor au votat, marti, reducerea varstei standard de pensionare la femei de la 65 de ani la 63.

In acelasi timp, la implinirea varstei de pensionare, femeile pot ramane in activitate la cerere, cu acordul angajatorului, pana la implinirea varstei de 65 de ani, este un alt amendament aprobat de deputati la Legea sistemului unitar de pensii.

Votul de marti raspunde cererii de reexaminare a Legii pensiilor publice inaintate de presedintele Romaniei. Motivatiile presedintelui au tinut cont de realitatile socio-profesionale si de activitatea zilnica a femeilor. Argumentele presedintelui nu au ramas necontestate de catre opozitie, care a mers pana acolo incat au propus sa i se ceara sefului statului "o scrisoare cu explicatii" pentru a afla la ce s-a gandit de fapt presedintele atunci cand a facut respectiva cerere de reexaminare.

Absenta masiva a deputatilor opozitiei a usurat sarcina arcului guvernamental la exprimarea votului. Sedinta Comisiei nu a fost lipsita de controverse procedurale si de acuzatii din partea opozitiei. Unul dintre reprosurile aduse de opozitie a fost ca prin scaderea varstei de pensionare se realizeaza de fapt o reducere a punctajului la pensie si, implicit, diminuarea banilor primiti.

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, a aratat ca actuala lege favoriza femeile, iar prin aprobarea amendamentelor din Comisie se anuleaza aceasta discriminare pozitiva. Doina Parcalabu a mai aratat ca Franta risca o procedura de infregement pe o prevedere similara cu cea existenta in Legea pensiilor aflata in prezent in vigoare in Romania.

"Este o mare nedreptate pentru femei, pentru ca se modifica doar varsta de pensionare a femeilor, iar stagiul de cotizare ramane de 35 de ani, ca si la barbati. Astfel, femeile vor avea o pensie mai mica decat a barbatilor, fiind depunctate", a explicat deputatul PSD, Ioan Cindrea.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]