Legea nr. 163 din 30 mai 2022 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor
zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial nr. 534 din 31 mai 2022
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. – Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 945 din 4 octombrie 2021, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Prevederile alin. (1) se aplica pe perioada starii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2021-2022, fara a se include vacantele, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta fizica a copiilor in unitatile de invatamant, unde acestia sunt inscrisi, in conditiile prevazute de ordinul comun emis in temeiul art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant si pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2021, cu modificarile ulterioare, pentru stabilirea unor masuri de organizare a activitatii in cadrul unitatilor si institutiilor de invatamant, in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2."
2. La articolul 1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), zilele libere se acorda si pe perioada vacantelor stabilite in urma recomandarii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta."
3. La articolul 5, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
"(41) In cazul in care, pentru parintele care a dat declaratia, intervine una dintre situatiile prevazute la art. 3 sau o alta situatie care ar duce la imposibilitatea acordarii zilelor libere parintelui care le-a solicitat, acesta are obligatia de a aduce la cunostinta angajatorului modificarea intervenita, angajatorul fiind obligat sa aprobe reluarea activitatii de la data la care parintele nu mai indeplineste conditiile pentru acordarea zilelor libere."
4. La articolul 9, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Datele prevazute in listele mentionate la alin. (1) lit. a) se preiau din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR) pentru activitatile din domeniul preuniversitar, organizat in baza Ordinului ministrului educatiei nationale nr. 4.371/2017. Mecanismele de transmitere a datelor sunt stabilite conform protocolului incheiat intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Ministerul Educatiei, cu respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor)."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
VASILE-DANIEL SUCIU
PRESEDINTELE SENATULUI
FLORIN-VASILE CITU
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<