Joi, 22 noiembrie - Marcel Vasile
„Nu exista nici un contract colectiv de munca incheiat la nivelul unei multinationale”, sustine Catalin Musoi, vicepresedinte al Federatiei Gaz Romania. Potrivit lui, sindicatele din tarile in care Gaz de France are filiale au semnat un protocol prin care se obliga sa depuna toate diligentele necesare incheierii unui contract colectiv de munca care sa produca efecte pentru toti salariatii acestei companii.
Este foarte putin probabil ca acest lucru sa se intample in viitorul apropiat, dar daca tinem cont de realitatile economice din Europa unita, demersul initiat de sindicalistii romani este cat se poate de logic.
Mai grav mi se pare faptul ca exista foarte putine contracte colective de munca incheiate la nivelul multinationalelor din Romania (societati comerciale romane). De cele mai multe ori, aceste companii nu tin nici macar evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat. Ernst &Young este primul exemplu care imi vine in minte. Intelegem de ce patronatele sustin aproape cu inversunare eliminarea negocierilor colective la nivel national. La nivel de unitate, nu indrazneste sa comenteze nimeni.
Astazi, potrivit legii romane, negocierea anuala la nivel national este obligatorie. Obiectul negocierii colective vizeaza cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. La acest nivel, salariatii sunt reprezentati de catre confederatii sindicale puternice. La nivel de unitate, de cele mai multe ori, sunt obstructionati sa infiinteze sindicate. Cunosc personal oameni care au fost concediati pentru ca au incercat sa infiinteze sindicate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In Germania, nimeni nu indrazneste sa sfideze legea. In companii romanesti cu actionariat majoritar german, se intampla lucrurile despre care vorbeam mai sus.