Valoarea punctului de pensie in 2013

Gabriela Dita
Gabriela Dita
23 Ianuarie 2013
23 Ianuarie 2013
Gabriela Dita
Gabriela Dita
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prin proiectul de modificare a Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se propune reglementari potrivit carora in situatia in care, la data majorarii valorii punctului de pensie, indicatorii in raport de care se determina valoarea punctului de pensie nu pot fi comunicati, potrivit legii, de catre Institutul National de Statistica, valoarea punctului de pensie sa se majoreze anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

La intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010, valoarea punctului de pensie a fost de 732,8 lei.
Potrivit reglementarii legale aplicabile in prezent, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga  50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

In situatia in care, unul dintre indicatorii realizati pe anul precedent are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
In situatia in care acesti indicatori, realizati pe anul precedent, au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.

Prin Legea nr. 283/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, termenul prevazut de Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, referitor la prevederile care reglementeaza majorarea valorii punctului de pensie se proroga pana la data de 1 ianuarie 2013.

Avand in vedere prevederile legale expuse anterior, reiese ca, in prezent, termenul de intrare in vigoare a prevederilor art. 102 referitor la majorarea valorii punctului de pensie este 1 ianuarie 2013.

In acest sens, trebuie stabilita valoarea celor doi indicatori care, conform legii, determina valoarea punctului de pensie pentru anul 2013, respectiv 100% din rata inflatiei si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Articolul 170 din Legea nr.263/2010 cuprinde reglementari privind stabilirea unui indice de corectie pentru categoriile de pensionari ale caror drepturi au fost stabilite incepand cu 1 ianuarie 2011. Indicele de corectie este determinat in raport de anumiti indicatori economici ce urmeaza a fi comunicati de Institutul National de Statistica.

Conform legislatiei anterioare, punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare; stagiul complet de cotizare conform legislatiei in vigoare in perioada 1 aprilie 2001- 1 ianuarie 2011 era cuprins intre 25 -28 ani pentru femei si intre 30-32 ani pentru barbati.

Conform legislatiei in vigoare, punctajul mediu anual se determina in mod similar cu precizarea ca,  stagiul complet de cotizare, conform legislatiei in vigoare, este cuprins intre 28-35 ani pentru femei si intre 32-35 ani pentru barbati. Raportand numarul de puncte realizate de asigurat la un stagiu complet de cotizare mai mare rezulta un punctaj mediu anual mai mic si, pe cale de consecinta un cuantum al pensiei mai mic.
           
Astfel, incepand cu anul 2013, indicatorii utilizati la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul urmator, sunt cei definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica iar valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.








NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]