Editorial, 27.11.2008 - Gabriela Chirazof
Potrivit art. 264 alin. (1) din Codul muncii, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Astfel, in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara, in temeiul prerogativei disciplinare, angajatorul poate dispune concedierea salariatului in cauza.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Angajatorul poate dispune deci desfacerea disciplinara a contractului individual de munca al salariatului in doua situatii, pentru abateri grave si pentru abateri repetate.
Dupa cum observam, Codul muncii nu ne-a oferit o definitie a abaterii grave, atunci revine angajatorului calificarea acesteia.
Prin contractele colective de munca se pot stabili aceste abateri grave, care permit angajatorului concedierea salariatului.
In ceea ce priveste cazul doi, acela al savarsirii repetate a abaterilor, aici puteti dispune concedierea chiar daca salariatul nu a savarsit vreo abatere grava, singura conditie impusa de lege fiind doar repetarea faptelor culpabile. In consecinta, este suficienta existenta a cel putin doua abateri.
Astfel, in acest caz, veti putea concedia disciplinar salariatul care a suferit mai multe sanctionari disciplinare pentru faptele savarsite de el.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________