Numarul zilelor de concediu anual este cuprins intre 20-22 zile pe an pentru acei salariati care lucreaza cu norma intreaga. Daca unii angajati lucreaza partial sau in timpul weekendurilor, lucrurile stau cu totul altfel.
Cu o astfel de situatie de confrunta si un angajator, care a adresat o intrebare pe PortalCodulMuncii, care suna in felul urmator: "Am un salariat, care isi desfasoara activitatea, doar in intervalul sambata - miercuri. Intentioneaza sa-si ia aceste zile ca si concediu de odihna. Pot considera acordarea acestor 2 prime zile, ca fiind concediu?, fiind vorba de sambata si duminica."
Atunci cand angajatii lucreaza in timpul zilelor de weekend, lucrurile stau putin diferit, in sensul ca un concediu de odihna nu se poate acorda in aceste zile. Zilele lucratoare de concediu de odihna la care are drept salariatul vor fi considerate cele de luni pana vineri, inclusiv.
Este demn de mentionat ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile, in conformitate cu art. 145 alin. (2) din Codul muncii.
Conform alin. (3) din acelasi articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Concedierea perfect legala
Mai multe detalii puteti citi pe PortalCodulMuncii