Care sunt obligatiile noastre in materie de protectia muncii in raport cu angajatul cu care avem incheiat un contract de munca la domiciliu? Este necesar sa intocmim fisa de identificare a factorilor de risc profesional?
Este obligatoriu sa realizam instructaj de protectia muncii si sa intocmim fisa de protectia muncii?
In primul rand, amintim faptul ca angajatul ce lucreaza la domciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
Angajatorul este obligat sa asigure cele mai bune conditii pentru a se desfasura procesul de munca, apararea vietii, integritatea corporala si sanatatea salariatilor sai.
Protectia muncii are in vedere toate activitatile unei firme si pe toti slariatii ei, indiferent de locul de munca si nivelul ierarhic. Ea necesita vointa, responsabilitate, acceptare si implicare din partea tuturor. Oricare ar fi pozitia fiecaruia in firma, toti trebuie sa aiba aceeasi viziune, acelasi obiectiv de imbunatatire permanenta a conditiilor de munca.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Indiferent de natura activitatii, intr-un proces de munca sunt implicate patru elemente:
- Executantul
- Sarcina de munca
- Echipamentele de munca
- Mediul de munca
Cat despre instuire, amintim aptul ca este necesara in urmatoarele momente-cheie:
a) la angajare;
b) la schimbarea locului de munca sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricarei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrari speciale.
Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca.
Nu uitati! Salariatul cu munca la domiciliu nu va fi tratat diferit fata de ceilalti salariati. Va avea fisa de identificare a factorilor de risc profesional, fisa de protectie a muncii si instructajul este obligatoriu!
Sursa: PortalCodulMuncii.ro