Contractul individual de munca, in cazul unui angajat care isi efectueaza activitatea profesionala la domiciliu trebuie sa precizeze in mod expres faptul ca salariatul isi deruleaza activitatea la domiciliu si sa faca referire la proframul in cadrul caruia angajatorul este indreptatit sa controleze activitatea salariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului. De asemenea in contractul individual de munca se va preciza obligatia angajatorului de a asigura transportul materiilor prime si al materialelor utilizate in activitate, precum si al produselor finite la si de la domiciliul salariatului.
Atentie! Codul muncii nu prevede obligativitatea angajatorului de a suporta contravaloarea materiilor prime si a materialelor sau cheltuielilor pe care salariatul le detine in desfasurarea activitatii sale.
Astfel, partile pot conveni ca materiile prime si materialele sa fie procurate de angajator sau, daca angajatul le procura, cheltuielile sa fie sustinute de angajator. Mai exista si optiunra cand salariatul procura materiile prime, pe cheltuiala sa, dar cu oferirea unui salariu corespunzator pentru sustinerea acestor cheltuieli.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
CAPITOLUL IX
Munca la domiciliu
Art. 108. – (1) Sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.
(2) In vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru.
(3) Angajatorul este in drept sa verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.
Art. 109. – Contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
Art. 110. – (1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
(2) Prin contractele colective de munca si/sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in conformitate cu legislatia in vigoare.