Ce trebuie sa stim despre munca suplimentara?

30 Iulie 2008
30 Iulie 2008
munca suplimentaracompensarea prin ore liberespor de 100
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 30.07.2008 - Gabriela Chirazof

Ce stim despre orele prestate peste program? Cand pot fi calificate drept ore suplimentare? Efortul salariatului cum poate fi recompensat? Sunt intrebari la care voi incerca sa raspund succint in cele ce urmeaza.

Cert este ca prestarea constanta de ore suplimentare in anumite departamente trebuie sa constituie pentru angajator motivul de a lua masuri privind redimensionarea departamentului in functie de volumul de activitate.

Munca suplimentara este cea prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, respectiv de 40 de ore pe saptamana sau, in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, de 30 de ore pe saptamana. Munca suplimentara si timpul normal de lucru nu pot depasi 48 de ore pe saptamana.

Din dispozitiile Codului muncii putem extrage cateva caracteristici ale muncii suplimentare.

Munca suplimentara se efectueaza la solicitarea angajatorului, asa incat munca prestata de salariat peste durata normala a programului de lucru nu poate fi calificata munca suplimentara atata timp cat angajatul a muncit peste program fara solicitarea in acest sens facuta de catre angajatorul sau. In practica, se impune existenta unui inscris care sa probeze aceasta solicitare din partea conducatorului unitatii.



Prestarea de ore suplimentare de munca nu are caracter obligatoriu. Ea se efectueaza cu acordul salariatului. Exista si unele situatii de exceptie cand capata caracter obligatoriu, respectiv, in cazul situatiilor de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia, salariatul beneficiind de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de 30 de zile, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Potrivit art. 41 alin. (3) lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, sporul pentru munca suplimentara este de 100% din salariul de baza.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului � Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat � angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]