Partile se obliga sa depuna toate eforturile pentru aplicarea riguroasa a sistemului institutionalizat prin legislatia in vigoare, in vederea unei ameliorari permanente a conditiilor de munca.
In vederea realizarii unui sistem institutionalizat pentru ameliorarea permanenta a conditiilor de munca, partile contractante vor asigura includerea in contractele colective de munca a masurilor prevazute de lege.
La stabilirea masurilor vizand conditiile de munca, partile implicate vor tine seama de urmatoarele:
a) masurile incluse in Contractul Colectiv de Munca sa fie de natura sa realizeze cel putin asigurarea conditiilor de munca la nivelul parametrilor minimali prevazuti de norme; daca acest lucru nu este posibil la un moment dat, vor fi stabilite programe pe termen scurt sau mediu pentru realizare, pana la asigurarea parametrilor minimali, salariatii beneficiind de compensari banesti sau de alta natura;
b) masurile privind ameliorarea conditiilor de munca vor fi stabilite impreuna cu reprezentantii sindicatului, incheindu-se anexe speciale la Contractul Colectiv de Munca.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Realizarea masurilor de protectie a muncii revine celor care organizeaza, conduc si coordoneaza procesele de munca in unitati potrivit atributiilor din fisele posturilor.
Organizarea activitatii, prin stabilirea unei structuri organizatorice rationale, repartizarea tuturor salariatilor pe locuri de munca cu precizarea atributiilor, competentelor si raspunderilor lor, elaborarea de norme de munca fundamentate din punct de vedere tehnic, precum si exercitarea controlului asupra modului de indeplinire a obligatiilor de serviciu de catre salariati sunt atribute de competenta exclusiva a celui care angajeaza.
In functie de sistemul de organizare a muncii si de salarizare, convenite prin Contractul Colectiv de Munca la nivel de Unitate, normele de munca vor face obiectul unor anexe speciale la contractele colective de munca si trebuie sa fie stabilite cu acordul sindicatului, astfel incat sa conduca la folosirea integrala a timpului de munca, la un ritm de munca, la o intensitate a efortului fizic sau intelectual ori la o tensiune nervoasa care sa nu determine o oboseala excesiva.
Normele de munca se exprima in functie de caracteristicile procesului de productie sau ale altor activitati ce se normeaza sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfere de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei munci.
Normele de munca aprobate, constituite in anexe la contractul colectiv se aduc la cunostinta salariatilor cu cel putin 5 zile inainte de aplicare.
In cazul in care normele de munca nu corespund prevederilor alin. (1), la solicitarea fie a angajatorului, fie a sindicatului, se impune reexaminarea normelor. In caz de divergenta se va recurge la o expertiza tehnica ce va fi stabilita de comun acord.
Reexaminarea normelor de munca nu va putea conduce la diminuarea salariilor de baza.