Fisa postului - probleme practice

fisa postuluiCodul munciiatributiile postului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fisa postului - probleme practice

Editorial - Gabriela Chirazof

Motivul pentru care scriu prezentul articol decurge dintr-o preocupare pe care am remarcat-o la practicienii dreptului muncii: atunci cand au de elaborat o fisa a postului, decid ca la finalul acesteia sa insereze mentiunea „indeplineste si alte atributii corespunzatoare postului, pregatirii profesionale s.a.m.d.”.

Fisa postului se realizeaza de către angajator în baza prerogativei organizatorice pe care acesta o detine potrivit art. 40 alin. (1) din Codul muncii, care dispune ca „Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi: (…) b) sa stabileasca atributiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati;”.

Fisa postului reprezinta concretizarea obligatiilor pe care salariatul le are de indeplinit in prestarea activitatii sale pentru si sub autoritatea angajatorului.

Angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectata in vederea angajarii sau salariatul, dupa caz, asupra atributiilor postului.


Art. 17 alin. (2) din Codul muncii dispune ca „Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente: (…) d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului;”

In fapt, inserarea unei astfel de obligatii de a indeplini atributii neprecizate expres in cuprinsul fisei de post lipseste de finalitate si continut tocmai obligatia de informare asupra atributiilor postului, fapt pentru care consider ca o astfel de obligatie contravine vointei legiuitorului in aceasta materie.

________________________________________________________________
Totul despre fisa postului!
In sfarsit, acum aveti o sursa sigura de explicatii si 101 modele pentru a intocmi rapid si eficient orice fisa a postului!
________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisa postuluiCodul munciiatributiile postului

Data aparitiei: 03 Iunie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Fisa postului - probleme practice Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]