Potrivit legii, angajatii care trebuie sa isi desfasoarea activitatea de munca in aer liber, la temperaturi extreme, trebuie sa primeasca pana la un litru de ceai fierbinte/schimb, angajatorul fiind obligat sa asigure pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare si echipament de protectie.
Angajatorii care nu pot indeplini aceste cerinte putande decide reducerea duratei de lucru, informeaza, vineri, Inspectia Muncii.
Inspectia Muncii (IM) informeaza ca in perioadele cu temperaturi sub -20 grade Celsius sau temperaturi care, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure conditii minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber: distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile de microclimat corespunzator si asigurarea echipamentului individual de protectie.
In situatia in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, masuri in vederea reducerii duratei zilei de lucru sau pentru intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatilor in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale, masuri ce vor fi stabilite daca temperaturile scazute extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic