Abonament servicii medicale pentru salariat si familia sa. Care va fi tratamentul fiscal?

abonament medical salariatdecontare abonament medical salariatart.76 codul fiscal
Abonament servicii medicale pentru salariat si familia sa. Care va fi tratamentul fiscal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in privinta abonamentelor pentru servicii medicale altele decat cele de medicina muncii, art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal stabileste ca nu sunt venituri impozabile primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
 
"Am urmatorul caz si va rog sa ma indrumati cum este corect: societatea a incheiat cu o firma de servicii medicale un contract prin care toti salariatii si membrii de familie ai acestuia sa beneficieze de servicii medicale sub forma de abonament. Intrebarile mele sunt:
1. c/v abonamentului pentru salariatii proprii trebuie sa apara pe statul de plata, avand in vedere ca se incadreaza in limita de 400 euro/an?
2. c/v abonamentului pentru membrii familiei il consider avantaj pentru salariat si il taxez si il impozitez ca orice alt beneficiu?
3. in cazul in care firma ofera salariatiilor sai, pe langa ab medical si pensie facultativa, ambele trebuie sa se incadreze in limita de 400euro/an ( pentru a nu fi taxabile si impozabile) sau se trateaza fiecare beneficiu separat (adica 400 euro pt ab medical si 400 euro pentru pensie facultativa)?"
 
 
 
La art. 142 lit. s) pct. 6 din Codul fiscal se prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta:contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional.
 
Asadar, serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu reprezinta venit impozabil si nu se taxeaza cu contributii sociale in limita de 400 Euro pe an/fiecare salariat.
 
ATENTIE!
 
Abonamanetul suportat de angajator in limta sumei de 400 Euro/an nu se include in statul de salarii.
 
Limita de 400 Euro se refera doar la situatia in care abonamentele de servicii medicale sunt suportate pentru angajatii proprii asa cum se prevede in dispozitiile legale mai sus citate.
 
Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru membrii de familie ai salariatului intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale si in situatia in care nu depasesc suma de 400 Euro. Aceste sume suportate de angajator (pentru rudele salariatilor) vor fi incluse in venitul brut al salariatului si vor aparea pe statul de salarii cu exceptia situatiei in care salariatul suporta contravaloarea abonamentelor de servicii medicale ale rudelor.
 
Limita de 400 Euro se aplica separat pentru abonamentul de servicii medicale si pensia facultativa. Cu alte cuvinte, angajatorul poate suporta pentru un salariat, fara sa taxeze cu impozit pe venit si contributii sociale abonament se servicii medicale in limita de 400 Euro/an + contributie la pensie facultativa in cuantum de 400 Euro/an.
 
Limita de 400 Euro se aplica cumulat in cazul in care angajatorul suporta abonament de servicii medicale si asigurarea voluntara de sanatate.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abonament medical salariatdecontare abonament medical salariatart.76 codul fiscal

Data aparitiei: 08 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Abonament servicii medicale pentru salariat si familia sa. Care va fi tratamentul fiscal? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]