Va reamintim ca, in privinta abonamentelor pentru servicii medicale altele decat cele de medicina muncii, art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal stabileste ca nu sunt venituri impozabile primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
"Am urmatorul caz si va rog sa ma indrumati cum este corect: societatea a incheiat cu o firma de servicii medicale un contract prin care toti salariatii si membrii de familie ai acestuia sa beneficieze de servicii medicale sub forma de abonament. Intrebarile mele sunt:
1. c/v abonamentului pentru salariatii proprii trebuie sa apara pe statul de plata, avand in vedere ca se incadreaza in limita de 400 euro/an?
2. c/v abonamentului pentru membrii familiei il consider avantaj pentru salariat si il taxez si il impozitez ca orice alt beneficiu?
3. in cazul in care firma ofera salariatiilor sai, pe langa ab medical si pensie facultativa, ambele trebuie sa se incadreze in limita de 400euro/an ( pentru a nu fi taxabile si impozabile) sau se trateaza fiecare beneficiu separat (adica 400 euro pt ab medical si 400 euro pentru pensie facultativa)?"
La art. 142 lit. s) pct. 6 din Codul fiscal se prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta:contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional.
Asadar, serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu reprezinta venit impozabil si nu se taxeaza cu contributii sociale in limita de 400 Euro pe an/fiecare salariat.
ATENTIE!
Abonamanetul suportat de angajator in limta sumei de 400 Euro/an nu se include in statul de salarii.
Limita de 400 Euro se refera doar la situatia in care abonamentele de servicii medicale sunt suportate pentru angajatii proprii asa cum se prevede in dispozitiile legale mai sus citate.
Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru membrii de familie ai salariatului intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale si in situatia in care nu depasesc suma de 400 Euro. Aceste sume suportate de angajator (pentru rudele salariatilor) vor fi incluse in venitul brut al salariatului si vor aparea pe statul de salarii cu exceptia situatiei in care salariatul suporta contravaloarea abonamentelor de servicii medicale ale rudelor.
Limita de 400 Euro se aplica separat pentru abonamentul de servicii medicale si pensia facultativa. Cu alte cuvinte, angajatorul poate suporta pentru un salariat, fara sa taxeze cu impozit pe venit si contributii sociale abonament se servicii medicale in limita de 400 Euro/an + contributie la pensie facultativa in cuantum de 400 Euro/an.
Limita de 400 Euro se aplica cumulat in cazul in care angajatorul suporta abonament de servicii medicale si asigurarea voluntara de sanatate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<