Abonament servicii medicale pentru salariat si familia sa. Care va fi tratamentul fiscal?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
08 Noiembrie 2021
08 Noiembrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
abonament medical salariatdecontare abonament medical salariatart.76 codul fiscal
Abonament servicii medicale pentru salariat si familia sa. Care va fi tratamentul fiscal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in privinta abonamentelor pentru servicii medicale altele decat cele de medicina muncii, art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal stabileste ca nu sunt venituri impozabile primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
 
"Am urmatorul caz si va rog sa ma indrumati cum este corect: societatea a incheiat cu o firma de servicii medicale un contract prin care toti salariatii si membrii de familie ai acestuia sa beneficieze de servicii medicale sub forma de abonament. Intrebarile mele sunt:
1. c/v abonamentului pentru salariatii proprii trebuie sa apara pe statul de plata, avand in vedere ca se incadreaza in limita de 400 euro/an?
2. c/v abonamentului pentru membrii familiei il consider avantaj pentru salariat si il taxez si il impozitez ca orice alt beneficiu?
3. in cazul in care firma ofera salariatiilor sai, pe langa ab medical si pensie facultativa, ambele trebuie sa se incadreze in limita de 400euro/an ( pentru a nu fi taxabile si impozabile) sau se trateaza fiecare beneficiu separat (adica 400 euro pt ab medical si 400 euro pentru pensie facultativa)?"
 
 
 
La art. 142 lit. s) pct. 6 din Codul fiscal se prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta:contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional.
 
Asadar, serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu reprezinta venit impozabil si nu se taxeaza cu contributii sociale in limita de 400 Euro pe an/fiecare salariat.
 
ATENTIE!
 
Abonamanetul suportat de angajator in limta sumei de 400 Euro/an nu se include in statul de salarii.
 
Limita de 400 Euro se refera doar la situatia in care abonamentele de servicii medicale sunt suportate pentru angajatii proprii asa cum se prevede in dispozitiile legale mai sus citate.
 
Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru membrii de familie ai salariatului intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale si in situatia in care nu depasesc suma de 400 Euro. Aceste sume suportate de angajator (pentru rudele salariatilor) vor fi incluse in venitul brut al salariatului si vor aparea pe statul de salarii cu exceptia situatiei in care salariatul suporta contravaloarea abonamentelor de servicii medicale ale rudelor.
 
Limita de 400 Euro se aplica separat pentru abonamentul de servicii medicale si pensia facultativa. Cu alte cuvinte, angajatorul poate suporta pentru un salariat, fara sa taxeze cu impozit pe venit si contributii sociale abonament se servicii medicale in limita de 400 Euro/an + contributie la pensie facultativa in cuantum de 400 Euro/an.
 
Limita de 400 Euro se aplica cumulat in cazul in care angajatorul suporta abonament de servicii medicale si asigurarea voluntara de sanatate.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]