Conform unui anunt realizat de ministrul interimar al Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, pe grupul de comunicare al ministerului, urmeaza ca pensiile sa fie indexate cu cel putin 6%, "desi intentia este ca aceasta majorare sa fie mai mare". Todata, Turcan a mai precizat si ca alocatiile vor fi marite cu 20%, incepand cu 1 ianuarie 2022.
"Un efort realist si sustenabil bugetar pentru anul viitor inseamna: cresterea alocatiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta; de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intentia fiind ca aceasta crestere sa fie mai mare; vom mentine directia de crestere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali".
Presiunea cresterii preturilor este una uriasa, asa ca oamenii au nevoie de sprijin, a concluzionat ministrul interimar. Totusi, Guvernul trebuie sa pastreze echilibrul bugetar, investitiile si perspectiva de crestere economica, doar in acest mod veniturile ar putea creste in viitorul apropiat:
"Acum alocam in total doar pentru pensii, alocatii, asistenta sociala si somaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii si asistenta sociala este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitarile PSD de majorari ar presupune pentru anul 2022 inca 16 de miliarde de lei in plus fata de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca acesti bani? Din investitii? Am arunca in aer singurul motor real de crestere economica! Singurul raspuns credibil este din cheltuirea atenta a fiecarui leu public sau euro intrat in tara. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizarii, asistenta sociala tintita, atragerea banilor din PNRR si exercitiul financiar european viitor", a mai specificat Turcan.
Ministrul Muncii a mai adaugat si faptul ca bugetul din 2022 destinat sprijinirii consumatorilor vulnerabili de energie este de 720 de milioane de lei.
Va reamintim ca salariul minim pe economie va creste incepand cu 1 ianuarie 2022, iar salariul minim diferentiat de studii a disparut, cel putin pentru moment.
Majorarea salariului minim cu 10% in valoare neta, respectiv cu 138 de lei, se va aplica incepand de la 1 ianuarie 2022. Ca valoare bruta salariul minim in plata la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe luna. HG nr. 1.071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 950 din 5 octombrie 2021.
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat la finalul sedintei de Guvern in cadrul careia a fost adoptata majorarea salariului minm in plata la nivelul anului 2022 ca noua masura se va rasfrange asupra a circa 1,97 milioane de oameni...mai multe despre
majorarea salariului minim >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<