Un salariat lipseste nemotivat de la locul de munca in una de zile si revine a doua zi fara a motiva absenta din ziua precedenta. In ce masura se poate ponta ca nemotivat si sanctionat cu avertisment scris, fara
cercetare disciplinara?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Intrucat suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.
In Revisal, daca nu se inregistreaza suspendarea, zilele de absenta nemotivate apar ca vechime in munca. Intrucat nu sunt platite vor aparea in formularul 112 ca zile neplatite si nu se inregistreaza ca stagiu la sistemul de pensii.
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Asadar pentru absente nemotivate suspendarea se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017.
Pentru stabilirea caracterului nemotivat al absentei de la locul de munca din data de 19 martie 2021 este necesara efectuarea cercetarii disciplinare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<