Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa-si exprime punctul de vedere asupra acestei chestiuni delicate.
Isarescu a declarat ca productivitatea si eficacitatea ar trebui sa fie motorul pietei, iar salariile nu ar trebui majorate de catre politicieni:
"In Romania, ne confruntam cu o serie de provocari, care cu siguranta nu sunt numai aici, ci si la nivelul Uniunii Europene. Una dintre consecintele dramatice ar fi ca salariile sa fie majorate de catre politicieni, si nu prin forta pietei. Ne confruntam, de asemenea, cu problema migratiei. Avem peste 3 milioane de romani, un procent semnificativ din totalul populatiei apte de munca, care au plecat din tara pentru a se stabili in alte state membre. Intr-o ordine fireasca, salariile ar trebui sa creasca odata cu productivitatea si astfel sa devenim competitivi...(...) Romania are nevoie de o convergenta economica stabila. Este singura cale prin care putem ajunge la destinatie", a afirmat Isarescu, conform Agerpres.
Reformele structurale, esentiale pentru a atinge cresterea economica durabila:
"Noi ar trebui sa mergem impreuna, pentru a avea un mediu economic flexibil. In alta ordine de idei, trebuie sa monitorizam politicile ciclice incluse in reformele structurale. In general, reformele structurale sunt esentiale pentru atinge convergenta asigurand o crestere economica durabila si o economie mai flexibila pentru a face fata socurilor asimetrice si pentru a beneficia de intrarea in zona euro."
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In urma cu cateva zile, ministrul muncii anunta cresterea salariului minim de la 1.11.2018 precum si diferentierea celor care beneficiaza de salariul minim pe economie, in functie de studii sau vechimea in munca.
Ministrul muncii sustine ca "Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii È™i salarii”, iar “nu se aplica legea salarizării”. Cu toate acestea, Vasilescu spune ca este posibila majorarea salariului minim chiar de la finalul anului 2018, desi in prealabil marirea fusese anuntata cu 1 ianuarie 2019...citeste declaratiile complete ale ministrului muncii >>>