SSM: Ce facem in caz de eveniment deosebit

22 Noiembrie 2013
22 Noiembrie 2013
SSMincendiuevenimente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce facem in caz de eveniment deosebit (incendiu, cutremur, inundatie etc.)

Raspuns:
Desi sunt rare la nivel de unitate, evenimentele deosebite pot avea efecte devastatoare. Analizele ulterioare dovedesc faptul ca nu atat evenimentul in sine (mai ales in faza de initiere) genereaza pierderi umane si materiale, cat gestionarea necorespunzatoare a acestuia.
 
In primul rand, trebuie procedat in sensul limitarii actiunii factorului de initiere a evenimentului prin masuri care privesc prevenirea producerii, gestionarea in timpul producerii si post-gestionarea efectelor generate de eveniment.
 
De exemplu, in cazul producerii unui incendiu, este vitala descoperirea la timp a sursei de initiere a focarului, izolarea zonei, actionarea cu fortele proprii pentru stingerea focarului si/sau anuntarea serviciului de pompieri si/sau evacuarea lucratorilor din zona care a devenit periculoasa.
 
Deoarece un eveniment de natura celor enumerate mai sus se produce intr-un interval scurt de timp, lucratorii dvs. pot foarte usor intra in panica. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa aveti intocmit un plan de actiune pentru evenimente deosebite, care sa includa masurile necesare in vederea acordarii primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.
 
De asemenea, trebuie sa aveti stabilite legaturile necesare cu serviciile specializate, indeosebi in ceea ce priveste primul ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.
 
Sanctiune
Amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art.10 din Legea nr. 319/2006, conform art. 39, alin. (6), lit. a) din Legea nr. 319/2006.
 
Recomandare
La aparitia unui eveniment deosebit, trebuie actionat de urgenta in sensul aplicarii procedurilor de oprire a alimentarii cu utilitati a cladirii (curent, apa, gaze naturale etc.) pana la remedierea tuturor deficientelor aparute, generate de evenimentul deosebit produs.

Legea 319/2006 prevede:
Angajatorul are urmatoarele obligatii:
    a) sa ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, adaptate naturii activitatilor si marimii intreprinderii si/sau unitatii, tinand seama de alte persoane prezente;
    b) sa stabileasca legaturile necesare cu serviciile specializate, indeosebi in ceea ce priveste primul ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.
    (2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze lucratorii care aplica masurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor.
    (3) Numarul lucratorilor mentionati la alin. (2), instruirea lor si echipamentul pus la dispozitia acestora trebuie sa fie adecvate marimii si/sau riscurilor specifice intreprinderii si/sau unitatii.
    ART. 11
    (1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:
    a) sa informeze, cât mai curând posibil, toti lucratorii care sunt sau pot fi expusi unui pericol grav si iminent despre riscurile implicate de acest pericol, precum si despre masurile luate ori care trebuie sa fie luate pentru protectia lor;
    b) sa ia masuri si sa furnizeze instructiuni pentru a da lucratorilor posibilitatea sa opreasca lucrul si/sau sa paraseasca imediat locul de munca si sa se indrepte spre o zona sigura, in caz de pericol grav si iminent;
    c) sa nu impuna lucratorilor reluarea lucrului in situatia in care inca exista un pericol grav si iminent, in afara cazurilor exceptionale si pentru motive justificate.
    (2) Lucratorii care, in cazul unui pericol grav si iminent, parasesc locul de munca si/sau o zona periculoasa nu trebuie sa fie prejudiciati si trebuie sa fie protejati impotriva oricaror consecinte negative si nejustificate pentru acestia.
    (3) Angajatorul trebuie sa se asigure ca, in cazul unui pericol grav si iminent pentru propria securitate sau a altor persoane, atunci când seful ierarhic imediat superior nu poate fi contactat, toti lucratorii sunt apti sa aplice masurile corespunzatoare, in conformitate cu cunostintele lor si cu mijloacele tehnice de care dispun, pentru a evita consecintele unui astfel de pericol.
    (4) Lucratorii nu trebuie sa fie prejudiciati pentru cazurile prevazute la alin. (3), cu exceptia situatiilor in care acestia actioneaza imprudent sau dau dovada de neglijenta grava.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]