Comunicat CNCD: Concedierea obligatorie a femeilor pentru depasirea varstei legale de pensionare este discriminatorie

23 Mai 2014
23 Mai 2014
concediereconcediere femei limita de varstaconcediere femei pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Concedierea obligatorie a femeilor din simplul motiv ca au atins sau depasit varsta legala de pensionare, atunci cand aceasta este diferita pentru barba?i si pentru femei, constituie o discriminare pe criteriu de sex, potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Astfel, hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, din 26.02.1986, in cazul M.H. Marshall C.T. and T. – E.I. Area I.B. nr. 152/84 – in care obiectul litigiului l-a constituit o decizie cu titlu preliminar asupra interpretarii Directivei Consiliului nr. 76/207 CE din 1976, a statuat ca reclamata a fost concediata pentru singurul motiv ca a depasit varsta de pensioanre prevazuta de legislatia nationala pentru femei.", se arata in cadrul unui comunicat de presa emis de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in data de 22 mai 2014.

Comunicatul de presa pune sub lumina situatia practicii de concediere in mod obligatoriu a femeilor, asistente medicale, care au atins limita legala de pensionare, diferita de cea a barbatilor.

Mai mult, in cadrul comunicatului se da ca exemplu jurisprudente Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Consiliul arata ca CJUE, prin hotararea din 26.02.1986 in cazul M.H. Marshall C.T. and T. - E.I. Area I.B. nr. 152/84, a luat decizia conforma careia articolul 5, paragraful 1 din Directiva 76/207 a Consiliului din 1976, privind egalitatea de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la incadrarea in munca, la formarea si la promovarea profesionala, precum si conditiile de munca, trebuie interpretat in lumina faptului ca politica generala de concediere, implicit de concediere a femeilor pentru depasirea varstei de pensionare, diferinta fiind intre barbati si femei, in virtutea legislatiei nationale, reprezinta o discriminare pe criteriu de sex. Aceasta situatie este interzisa prin intermediul acestei directive.

"Prevederile legale mai sus citate trebuie interpretate in sensul in care femeile au dreptul sa opteze, fie pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii, fie pentru a lucra pana la varsta legala de pensionare a barbatilor. Decizia apartine exclusiv angajatului, femeie, in mod individual, iar ea trebuie sa fie respectata de catre angajator. " se mai arata in cadrul comunicatului de presa emis de CNCD.

"Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii atrage atentia ca, in cazul in care angajatorii din sistemul public nu se conformeaza jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a legislatiei UE si a legislatiei nationale antidiscriminare, va demara proceduri din oficiu pentru sanctionarea concedierii femeilor pe motiv de savarsire a unor fapte de discriminare directa, caz in care va proceda la aplicarea de amenzi contraventionale (intre 2.000 si 100.000 lei).", se arata in comunicat.

Mai mult, emitatorii comunicatului mentioneaza solicitarea adresata Ministerului Sanatatii, in vederea emiterii unei circulare cu privire la aceasta interpretare si in vederea intreprinderii de masuri pentru a se elimina abuzurile si prevenirea altor concedieri discriminatorii.


sursa: www.cncd.org.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]