Intrebare: Societatea in care lucrez are ca domeniu de activitate distributia combustibililor gazosi prin conducte cod CAEN 3522 iar in urma unui control ITM, masura dispusa de d-l inspector a fost, conf art 18, al 2 din hg142506, sa organizam serviciu intern de prevenire si protectie.
Va rog sa imi comunicati punctul dumneavoastra de vedere cu privire la organizarea serviciului intern de prevenire si protectie.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Raspuns: Potrivit prevederilor HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie in urmatoarele situatii:
- in intreprinderile si/sau unitatile care au intre 50 si 249 de lucratori si in care se desfasoara activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 5 la HG nr. 1425/2006;
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- in intreprinderile si/sau unitatile care au peste 250 de lucratori.
Activitatea care se desfasoara in cadrul societatii dvs. este prevazuta in anexa nr. 5 la HG nr. 1425/2006.
Serviciul intern de prevenire si protectie se organizeaza in subordinea directa a angajatorului ca o structura distincta si trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Serviciul intern de prevenire si protectie va fi format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu si, dupa caz, alti lucratori.
Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior.
Angajatorul va stabili structura serviciului intern de prevenire si protectie in functie de marimea intreprinderii si/sau unitatii si/sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/sau unitatii.
Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
Angajatorul va consemna in regulamentul intern sau in regulamentul de organizare si functionare activitatile de prevenire si protectie pentru efectuarea carora serviciul intern de prevenire si protectie are capacitate si mijloace adecvate.