Inspectia Muncii: Clarificari privind reducerea temporara a timpului de munca. Modificarile noi in Codul Muncii

inspectia muncii reducere timp de muncareducerea timpului de muncareducerea temporara a timpului de munca
Inspectia Muncii: Clarificari privind reducerea temporara a timpului de munca. Modificarile noi in Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectia Muncii a anuntat recent ca a derulat, in perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, prin inspectoratele teritoriale de munca, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.078.200 de lei, din care 4.851.300 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.

Au fost depistate 223 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 2783 de avertismente si au fost dispuse 6398 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
 
De asemenea, potrivit institutiei, actiunile de control efectuate de inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 1074 de sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 226.900 lei. Din 2608 de angajatori controlati, au fost sanctionati 706 si s-au dispus 1356 de masuri de remediere a neconformitatilor.
 
Rezultatele detaliate ale actiunilor de control in domeniul relatiilor de munca, al securitatii si sanatatii in munca, precum si cele privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, desfasurate de inspectorii de munca in perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, sunt disponibile pe site-ul Inspectiei Muncii aici.
 
”Incepand cu data de 8.04.2021, Codului Muncii va contine prevederi noi privind reducerea temporara a timpului de munca, concept cunoscut sub numele de Kurtzarbeit. Noile modificari legislative prevad posibilitatea ca angajatorii sa reduca cu 80% timpul de munca lunar al angajatilor, cu acordarea unei indemnizatii de 75% din salariul de baza aferent orelor de reducere a programului de lucru, pe perioada starii de urgenta, de alerta sau de asediu, plus inca 3 luni dupa incetarea acesteia.

Aceasta masura de reducere a timpului de munca, luata de catre angajator poate fi inregistrata in Revisal, intrucat, incepand cu data 19 decembrie 2020, Inspectia Muncii a pus la dispozitia angajatorilor o versiune actualizata a aplicatiei pentru transmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic, care a adus o serie de elementele noi, printre care si introducerea unui nou atribut pentru campul Tip norma, o functionalitate atat de necesara in momentul de fata in contextul evolutiei relatiilor de munca.

Norma intreaga, conform O.U.G. 132/2020, are asociate informatii referitoare la durata timp munca, tip interval repartizare si timp munca. Acesta se aplica pentru toate tipurile de contract cu norma intreaga existente (Contract individual de munca, Contract de munca la domiciliu, Contract de munca cu clauza de telemunca, Contract de ucenicie la locul de munca, Contract de munca temporara), mai putin pentru tipul de Contract individual de munca pentru tineri dezavantajati – Legea nr. 189/2018.” – a precizat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, potrivit comunicatului oficial. 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia muncii reducere timp de muncareducerea timpului de muncareducerea temporara a timpului de munca

Data aparitiei: 08 Aprilie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectia Muncii: Clarificari privind reducerea temporara a timpului de munca. Modificarile noi in Codul Muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]