Aplicarea sanctiunilor contraventionale

aplicare sanctiuni contraventionaleamenzicontestare amenzi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X





Relatia administratiei cu operatorii economici este bazata in mod fundamental pe dispozitii imperative si prin impunerea respectarii acestora utilizand sanctiunile contraventionale. Situatia nu este insa constanta, ceea ce in trecut era considerata contraventie, este posibil sa nu mai aiba in prezent corespondent.

De-a lungul timpului au avut loc modificari ale legislatiei care reglementeaza raspunderea contraventionala. Toate aceste modificari contin solutii favorabile persoanelor aflate in aceasta situatie. Unele dintre aceste modificarile au fost realizate prin procedura mai putin obisnuita a declararii ca neconstitutionale a unor prevederi cuprinse in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001.

Este vorba mai intai de Decizia Curtii Constitutionale nr. 953 din 19 decembrie 2006 referitoare la exceptia de  neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 32 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Deosebit de importanta este insa o a doua modificare datorata Deciziei Curtii Constitutionale nr. 228 din 13 martie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 12 alin. (1) din acelasi act normativ.

Prima modificare are in vedere procedurile de contestare a masurii stabilite de un organ constatator. Astfel, plangerea impotriva unui proces-verbal de constatarea contraventiei nu va mai fi necesar sa se depuna exclusive la sediul organului din care face parte agentul constatator, ci si direct la instanta pe raza careia a fost savarsita contraventia.

Asadar, prin art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile ulterioare sunt stabilite doua reguli in cazul modificarii nivelului sanctiunilor ori eliminarii unora.

1. Daca printr-un act normativ fapta nu mai este considerata contraventie, ea nu se mai sanctioneaza, chiar daca a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ.
2. Daca sanctiunea prevazuta in noul act normativ este mai usoara, se va aplica aceasta. In cazul in care noul act normativ prevede o sanctiune mai grava, contraventia savarsita anterior va fi sanctionata conform dispozitiilor actului normativ in vigoare la data savarsirii acesteia.

Prin Decizia nr. 228/2007 Curtea Constitutionala, a constatat ca dispozitiile art. 12 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 sunt neconstitutionale in masura in care prin sintagma "nu se mai sanctioneaza" prevazuta in text se intelege doar aplicarea sanctiunii contraventionale, nu si executarea acesteia.  In fapt, in cazul unei modificari legislative in care un act normativ nu mai prevede sanctionarea contraventionala a unei fapte, autoritatile statului sunt obligate la urmatoarele masuri: de la data intrarii in vigoare a modificarii vor inceta sa mai constate ca fiind contraventii fapte de natura celor care nu se mai gasesc in cuprinsul act normativ modificat.

Ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 228/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 283 din 27 aprilie 2007, cu aceeasi data a intrarii in vigoare a modificarii legislative, vor fi incetate masurile de punere in executare a sanctiunii aplicate.

Astfel, de impactul unei renuntari a autoritatilor la sanctionarea unor fapte ce reprezinta contraventii va beneficia deopotriva atat persoana care a savarsit o astfel de fapta, dar pana la acea data nu a fost descoperita, dar si cel care se afla in diverse stadii de executare a amenzii sau a altor sanctiuni complementare.

Asadar, urmariti cu atentie stadiul actului normativ in baza caruia a fost aplicata o amenda atat la data constatarii, dar si ulterior pana la data platii sau incasarii acesteia prin masurile de
executare silita. Orice eliminare a sanctiunii va conduce la imposibilitatea constatarii faptei, respectiv la incetarea masurilor de incasare a amenzii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
aplicare sanctiuni contraventionaleamenzicontestare amenzi

Data aparitiei: 20 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Aplicarea sanctiunilor contraventionale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]