Politia Romana, prin structurile de prevenire a criminalitatii, deruleaza, la nivel national, o campanie de constientizare, atat in randul copiilor, dar si al adultilor cu privire la consecintele pe care le are apelul fals la 112.
„Gandeste! Nu este o gluma! Apelul fals la 112 se pedepseste! Suna responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care politistii vor sa atraga atentia cu privire la consecintele legale si psiho-sociale ale acestor fapte.
In ultima perioada, la nivelul Politiei Romane, au fost semnalate apeluri la numarul de urgenta 112, prin intermediul carora persoane necunoscute sesizeaza amplasarea unor dispozitive explozive in diverse locuri, inclusiv unitati de invatamant, conform comunicatului de presa lansat pe site-ul
Politiei Romane.
Dupa dispunerea masurilor operative specifice si efectuarea demersurilor legale, de fiecare data s-a constatat ca sesizarile nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificati ca fiind, de multe ori, minori care, prin actiunile lor, considerau ca fac farse colegilor. Totodata, a rezultat faptul ca, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru sustinerea cursurilor on-line, pe fondul masurilor dispuse in contextul pandemiei Covid-19.
Astfel de fapte sunt de natura sa aduca prejudicii foarte grave la nivelul societatii si tulburari ale sigurantei publice, atat prin natura si amploarea fortelor implicate in luarea masurilor de investigare, identificare si contracarare (Politia Romana, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul Roman de Informatii), cat si prin starile de temere generate in randul cetatenilor, atat cei direct afectati, aflati in locurile respective cat si intreaga comunitate.
Legislatia din Romania prevede ca „alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie, se pedepseste cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activitati in folosul comunitatii. De asemenea, apelarea abuziva a numarului unic de urgente poate fi sanctionata cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei sau cu pana la 200 de ore de munca in folosul comunitatii.
In anul 2021, structurile Politiei Romane au intervenit la 874.662 interventii la 112, iar in 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat.
Reamintim tuturor ca apelarea nejustificata a numarului 112 poate costa viata unei persoane aflate in pericol. In timp ce operatorul se ocupa de un apel non-urgent, pe linie poate astepta o persoana care are intr-adevar nevoie de ajutor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<