Saptamana aceasta, la finalul dezbaterilor parlamentare pe tema bugetului ministerului de resort, ministrul ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat ca proiectul de interzicere a cumularii pensiei cu salariul la stat va fi prezentat zilele urmatoare in sedinta de Guvern.
"Acel proiect (de interzicere a cumulului pensiei cu salariul la stat, n.r.) va fi prezentat zilele urmatoare si astazi n-as dori sa intru in detalii, pentru ca sunt convinsa ca sunt foarte multe intrebari. Voi prezenta proiectul si dupa aceea veti vedea care este continutul. In momentul in care prezentam public proiectul asumat de catre minister pentru sedinta de Guvern, veti vedea detaliile si voi raspunde la toate intrebarile. Orice proiect are o fundamentare, iar in fundamentare sunt incluse ratiunile pentru sustinerea lui. Asadar le veti vedea atunci", a explicat Raluca Turcan, citata de Agerpres.
Pentru ce pensii se aplica schimbarile?
Ministrul Muncii a precizat, de asemenea, ca proiectul face referire doar la pensionarii din sistemul public.
"Un principiu de baza este acela de a permite celor care doresc sa lucreze in sistemul public sa opteze sa munceasca o perioada mai lunga de timp. In acelasi timp, in momentul in care se face aceasta optiune pentru activitate la stat, sa nu se cumuleze si pensia, platita evident tot din resurse publice. Mai mult decat atat, in momentul in care un pensionar doreste sa se reangajeze la stat pana la varsta maxima de pensionare, poate sa o faca. Vorbim despre cumul-pensie salariu la stat", a precizat Raluca Turcan, citata de aceeasi sursa.
Se vor majora alocatiile in acest an?
In ce priveste majorarea alocatiilor copiilor pentru a doua oara in acest an, ministrul Muncii a precizat ca Parlamentul va decide daca vor mai exista majorari ale alocatiilor in acest an.
"Asa cum am mentionat si la audierile din comisiile reunite, in momentul de fata bugetul prevede majorarea alocatiilor in doua etape, finalul anului trecut si inceputul anului acesta. In momentul de fata avem un proiect de lege in Parlament, in functie de rezultatul votului din Parlament vom vedea daca vor mai fi si alte majorari. Vom vedea pana la urma ce va rezulta din dezbateri si vot. Pana la urma dezbaterile trebuie sa aiba la baza si componenta de asigurare a resurselor si evident de vointa exprimata prin vot", a spus ministrul Muncii, conform aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<