Raport BM: 25 la suta dintre romanii angajati la negru au studii superioare

Banca mondialaangajatimunca la negrustudii superioare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Un raport intocmit de Banca Mondiala arata ca in tara noastra aproximativ 25% dintre angajatii fara forme legale au studii superioare, iar o parte importanta dintre acestia efectueaza munca calificata sau "la birou", aceasta fiind o analiza a muncii la negru din statele devenite membre UE in 2004 si 2007.

La nivel european, riscul mai ridicat de munca la negru se intalneste in cazul persoanelor care au doar educatie primara. Aceasta situatie este mult mai pronuntata in tarile din sudul si vestul Europei decat in noile state membre UE din Europa Centrala si de Est. in aceste tari, majoritatea celor angajati fara forme legale au terminat liceul.

Situatia paradoxala a Romaniei se mai intalneste si in Franta, Grecia, Israel, Rusia si Marea Britanie, state unde intre 20% si 30% dintre angajatii fara forme legale au studii superioare. Mai mult, in Romania, Cehia, Ungaria si Slovenia, o parte importanta a angajatilor fara forme legale lucreaza munca de inalta calificare, "nemanuala".

In Romania, forta de munca fara forme legale este formata aproape in mod egal din angajati "la patron" si independenti, iar majoritatea angajatilor la negru lucreaza la firme mici, cu mai putin de 5 salariati. Totusi, Romania se numara printre tarile cu cele mai ridicate ponderi ale firmelor mari, cu peste 100 de angajati, in randul angajatorilor care apeleaza la munca fara forme legale.

Potrivit unui sondaj realizat in 2008 in randul a aproape 11.000 de angajati din 11 tari central-est europene, 23% dintre respondentii din Romania au declarat ca au primit in ultimele 12 luni o parte sau intregul salariu "in plic", fata de 3% in Cehia, 5% in Slovenia, 11% sau 11% in Polonia. Totodata, respondentii din Romania au primit in medie 70% din salariu in plic, mult mai mult decat in celelalte state vizate.

Sursa: costelgilca.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Banca mondialaangajatimunca la negrustudii superioare

Data aparitiei: 13 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raport BM: 25 la suta dintre romanii angajati la negru au studii superioare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]