Este posibila incheierea unui contract de garantie cu un casier-incasator?

Legea 22/1969gestionargarantiecontract de garantie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: O societate care activeaza in domeniul "Activitati de jocuri de noroc si pariuri" poate incheia contracte de garanteie cu salariatii care au functia de casier-incasator si supraveghetor jocuri. In cazul unui raspuns afirmativ, ce implica aceste contracte de garantie (conditii, clauze specifice)?

Raspuns: In cazul constituirii de garantii de catre salariati este aplicabila Legea 22/1969 astfel cum a fost modificata si completata de Legea 54/1994 , care reglementeaza angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice. In sensul legii, prin gestionar se intelege persoana care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a unui agent economic, autoritati sau institutii publice, indiferent de modul de dobindire si de locul unde se afla bunurile.

Referitor la obiectul gestiunilor art. 2 din Legea 22/1969 prevede ca sunt considerate bunuri, in sensul acestei legi, bunurile materiale, mijloacele banesti sau orice alte valori.
Asadar, apreciem ca se pot incheia contracte de garantie cu salariatii care au ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de mijloace banesti, in raport de aceste atributii stabilindu-se si functiile prin a caror ocupare persoana angajata dobandeste calitatea de gestionar. Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris in conformitate cu dispozitiile art. 11 alin. (1) din Legea 22/1969 , cu modificarile si completarile ulterioare. In conformitate cu dispozitiile art. 10 din Legea 22/1969 gestionarul are obligatia de a constitui o garantie in numerar.

Asadar, conditia esentiala pentru incheierea contractului este calitatea de gestionar a salariatului astfel cum acesta este definit de lege. Partile contractului de garantie in numerar sunt ngajatorul si salariatul gestionar. Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate. Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni. Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele in contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna. Pentru angajatii temporari, altii decit cei prevazuti la articolul 10 alineatul ultim, precum si pentru angajatii sezonieri, se vor putea stabili rate mai mari sau chiar obligativitatea depunerii, la incredintarea gestiunii, a garantiei integrale in numerar. Garantiile reciproce intre gestionari nu sunt admise. Aceeasi persoana nu poate constitui garantii pentru mai multi gestionari. Cel care constituie garantia va declara, in scris, daca a mai constituit alte garantii. Garantiile suplimentare se constituie inainte de incredintarea gestiunii (art. 11 ultim alineat din lege).

Potrivit art. 15 din lege, garantia in numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia. Pentru garantia constituita astfel se acorda o dobanda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decat dobanda acordata pentru depozitele la termen pe un an.
Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, agentii economici, autoritatile sau institutiile publice se vor despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea lor (art. 16 alin. 3 din lege).
In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de agentii economici, autoritatile sau institutiile publice pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se in mod corespunzator (art. 16 alin. 4).

Potrivit art. 20 din aceeasi lege, garantiile vor fi recalculate periodic in functie de schimbarile intervenite in salariul tarifar al gestionarului, precum si in specificul si valoarea bunurilor gestionate, procedindu-se la modificarea corespunzatoare a contractului de garantie.

Nu exista un model tip al contractului de garantie in numerar, insa apreciem ca in contract trebuie sa se regaseasca clauze specifice in concordanta cu dispozitiile Legii 22/1969 , cu modificarile si completarile ulterioare, cu titlu de exemplu, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
- mentiuni privind gestiunea care i se incredinteaza salariatului;
- valoarea garantiei care se constituie prin retineri lunare si cuantumul retinerilor;
- clauze privind obligatiile salariatului: sa constituie garantia, sa depuna garantia daca din cauza altor retineri, ratele in contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, sa o reintregeasca in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar in situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate;
- clauze privind obligatiile angajatorului: sa depuna garantia in numerar la CEC/banci, sa restituie suma retinuta in contul garantiei, impreuna cu dobanzile aferente in cazul incetarii contractului de munca sau la trecerea sa intr-o functie pentru care nu este necesara constituirea garantiei in situatia in care salariatul nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost acoperita in intregime, in acest caz in care obligat la restituire obligatia de a elibera gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 22/1969gestionargarantiecontract de garantie

Data aparitiei: 21 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Este posibila incheierea unui contract de garantie cu un casier-incasator? Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]