Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Refuzul de a primi comunicarea preavizului

Codul munciicontractul individual de muncaconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Refuzul de a primi comunicarea preavizului

valabil la 18-Oct-2010

Intrebare: Daca, in cazul aplicarii art. 65 din Codul Muncii, persoana in cauza refuza primirea preavizului, atat prin posta cat si personal, cum trebuie procedat?

Pune si tu o intrebare si primeste un Raspuns

Pentru Detalii CLICK AICI

Raspuns: In cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului angajatorul are obligatia legala de a asigura salariatului dreptul la un preaviz de cel putin 15 zile, potrivit dispozitiilor art. 73 alin. (1) din Codul muncii, respectiv de 20 de zile, conform art. 74 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, preveri aplicabile cu prioritate fata de cele reglementate de dispozitiile Codului muncii.

Imprejurarea ca art. 74 alin. (1) lit. b) din Codul muncii stipuleaza ca decizia de concediere trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu durata preavizului nu exclude posibilitatea ca angajatorul printr-un act anterior emiterii deciziei de concediere sa aduca la cunostinta salariatului sau faptul ca beneficiaza de un termen de preaviz, ci dimpotriva constituie o garantie a faptului ca salariatul a avut cunostinta in mod efectiv de intentia angajatorului de a denunta unilateral contractul individual de munca si ca i s-a acordat un termen in care sa isi gaseasca un alt loc de munca.

Refuzul primirii in mod personal a comunicarii preavizului il veti consemna intr-un proces verbal care va fi semnat de reprezentantul angajatorului si martori.

Acest refuz al salariatului la eforturile depuse de angajator pentru comunicarea notificarii de preaviz trebuie dovedit in eventualitatea unui proces intentat ulterior de catre salariat pentru contestarea deciziei de concediere.

Alaturi de comunicarea prin posta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, puteti comunica preavizul, ca solutie practica, prin executor judecatoresc.

Fata de imprejurarea ca aveti dovezi in ceea ce priveste incercarea de comunicarea in mod personal catre salariat, apoi prin posta, recurgerea la modalitatea de comunicare prin executor judecatoresc este necesara intrucat vine sa acopere lipsa dovezii de comunicare prin nesemnarea actului de catre salariat si prin neridicarea recomandatei de la posta.

Executorul judecatoresc are dreptul, conform legii, sa afiseze la domiciliul salariatului decizia in cazul in care salariatul refuza primirea acesteia, consemnand in procesul-verbal despre aceasta.

Din pacate, jurisprudenta nu a creat o solutie unitara in privinta comunicarii prin executor judecatoresc, asa incat nu toate instantele accepta aceasta modalitate de comunicare intre partile raporturilor de munca.

In ceea ce priveste modalitatea de comunicare a preavizului in cazul concedierii in baza art. 65 din Codul muncii prin executor judecatoresc, in speta prezentata aceasta modalitatea ar fi firesc sa nu ridice probleme in privinta legalitatii folosirii unei astfel de modalitati fata de imprejurarea ca aveti dovezi ca salariatul actioneaza cu rea-credinta, obstructionand incercarea de comunicare a preavizului de catre angajator personal catre salariat si prin neprimirea recomandatei.

Mai mult decat atat, salariatul nu a suportat o vatamare a dreptului sau, respectiv dreptul la preaviz, atata vreme cat el insusi a refuzat sa semneze de primire, actionand cu rea-credinta.

Totodata, pentru satisfacerea unui drept salariatul nu ar putea sa isi invoce propria culpa, respectiv culpa exclusiva pentru neprimirea actului privind preavizul.

De asemenea, comunicarea actului privind preavizul se demonstreaza ca s-a facut printr-o modalitate legala, respectiv prin executor judecatoresc, abia dupa momentul incercarii comunicarii personale sau prin posta.

Toate aceste dovezi ca v-ati indeplinit obligatia de a acorda salariatului vizat de concediere preavizul corespunzator vor dovedi, in eventualitatea unei contestatii in instanta, reaua-credinta cu care a actionat salariatul in raporturile cu angajatorul, cu incalcarea principiului bunei-credinte statuat de dispozitiile art. 8 alin. (1) din Codul muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicontractul individual de muncaconcediere

Data aparitiei: 19 Octombrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Refuzul de a primi comunicarea preavizului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]