Codul Muncii se modifica: 1 iunie va fi zi libera nelucratoare

Mara Dobrin
Mara Dobrin
17 Noiembrie 2016
17 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
1 iunie 2016zile liberezile libere 20161 iunie 2016 zi libera legala1 iunie 2016 zi libera
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Update 17 Noiembrie 2016: 

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, care prevede ca Ziua de 1 iunie - Ziua Copilului sa devina zi nelucratoare.

Deputatii au adoptat legea, cu 237 de voturi "pentru" modificarea articolului 139 din Codul muncii.


"Suntem bucurosi ca Guvernul a acordat un punct de vedere pozitivi nitiativei legislative pentru 1 iunie zi libera nationala si ca argumentele noastre, ce vorbesc de nevoia copiilor de a petrece mai mult timp de calitate cu parintii, au fost apreciate de forul executiv. Voi face eforturi sustinute pentru ca aceasta lege sa ajunga cat mai repede sa fie votata, astfel incat, in anul 2017, toti copiii din Romania sa petreaca timp de calitate cu parintii de ziua lor", a declarat senatoarea Rozalia Biro, una dintre initiatoarele proiectului de lege, in urma cu cateva luni.

Proiectul de lege a fost lansat de senatoarea Rozalia Biro si deputata Claudia Boghiveci, impreuna cu un grup format din peste 80 de parlamentari.

Concret, art. 139 din Codul Muncii va avea urmatorul cuprins in aceasta situatie:

"Art. 139. - (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane;

- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora."


Conform expunerii de motive:

"Timpul petrecut de parinti alaturi de copii reprezinta cea mai eficienta si simpla metoda de a forma si consolida o relatie sanatoasa copil-parinte. Mai mult decat atat, acest timp le asigura copiilor un mediu armonios in care sa creasca si sa se dezvolte si le ofera un set de valori si un model de urmat pentru cand vor fi, la randul lor, parinti."


Mai mult, conform expunerii de motive, petrecerea timpului cu copiii in weekend sau in vacante nu sustituie faptul ca in restul timpului le acordam prea putin din programul nostru.  


"Ziua copilului, sarbatorita in Romania la 1 iunie, este un prilej de a sarbatori copilaria, de a operi sprijin copiilor, de a inspira comunitatea si familia si de a aprecia si iubi copiii. Este o sarbatoare frumoasa care are implicatii atat pentru adulti, cat si pentru copii. Este o ocazie de a petrece timp de calitate cu cei mici, nu neaparat cu proprii copii.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive.


De asemenea, in expunerea de motive se precizeaza si faptul ca in mod paradoxal, romanii lucreaza cel mai mult din UE insa au productivitatea de sase ori mai mica.

In Romania, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe saptamana, maxim in UE.


Productivitatea muncii in Romania este de 6 ori mai mica decat media in Europa, de 7,5 ori mai mica decat in Germania si de 8 ori fata de Olanda.

"Acest lucru arata ca timpul indelungat petrecut la munca nu aduce intotdeauna un beneficiu angajatorului. Zilele libere ar putea insemna o motivatie in plus pentru angajat si, in consecinta, o productivitate crescuta.", se precizeaza in expunerea de motive.


De asemenea, Romania se afla pe ultimele pozitii din UE la numarul zilelor libere acordate angajatilor.

"Angajatii din Romania se situeaza pe ultimele pozitii din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul zilelor libere pe care le primesc, exceptand zilele de odihna. Romanii au 12 zile libere in 2016, stabilite pentru sarbatori publice sau religioase, dintre care sapte sunt in timpul saptamanii, celelalte cinci fiind in weekend.", se mai arata in expunerea de motive a prezentei propuneri legislative.

Potrivit unui studiu realizat de Eurofund in 2013, angajatii romani au avut parte de 232 de ore libere in 2012 in timp ce angajatii germani au beneficiat de 301 ore de concediu. Italia si Malta au avut 296 de ore libere.



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]