Romanii au acces liber pe piata muncii din Elvetia incepand cu 1 iunie 2016

Isabela Alexe
Isabela Alexe
06 Iunie 2016
06 Iunie 2016
Isabela Alexe
Isabela Alexe
locuri de munca Elvetiapermis sedere Elvetiapermis de munca Elvetialibera circulatie Elvetia
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepand cu data de 1 iunie 2016, au fost ridicate restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari, pe piata muncii din Confederatia Elvetiana.

Acordul privind libera circulatie a fost extins pentru Romania si Bulgaria in urma aderarii acestora la Uniunea Europeana, si a intrat in vigoare la data de 01.06. 2009. Acest acord a stabilit doua etape distincte, pentru a asigura o deschidere treptata si controlata a pietei muncii.

Astfel, anul 2016 marcheaza finalul primei etape de libere circulatie, care a presupus limitari ale dreptului de angajare in Elvetia.

Cea de-a doua etapa a liberei circulatii, care incepe in iunie 2016, presupune doua modificari majore:

- accesul pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari nu mai este limitat prin contingente

- principiul prioritatii nationale nu se mai aplica

Contingentele reprezinta numarul anual maxinm de permise de munca acordate de catre autoritatile elvetiene pentru lucratorii romani si bulgari.

Principiul prioritatii nationale inseamna ca un angajator din Elvetia poate oferi un loc de munca unui lucrator roman sau bulgar numai daca dovedeste ca, pentru respectivul loc de munca, nu a gasit un cetatean elvetian sau un candidat dintr-un stat membru care a aderat anterior. Aceasta justificare trebuie facuta in fata autoritatilor.

Atentie la faptul ca, pana la 31 mai 2019, este mentinuta clauza de salvgardare, prin care Elvetia isi rezerva dreptul de a reduce numarul permiselor de rezidenta, respectiv de a reintroduce contingentele, in conditiile unei imigratii prea puternice.

Concret, daca fluxul de lucratori romani si bulgari va depasi cu 10% media ultimilor 3 ani, guvernul elvetian poate activa clauze de salvgardare la 1 iunie 2017 sau la 1 iunie 2018.

Romanii care cauta un loc de munca in Elvetia pot sa ramana pe teritoriul Elvetiei timp de 90 de zile, fara un permis de sedere. Dar trebuie sa se inregistreze la primaria din zona in care vor locui, in termen de 8 zile de la intrarea in tara.

Pentru a ramane in Elvetia pe o perioada mai mare de 90 de zile, este necesara solicitarea unui permis de sedere.

Permisul de sedere este solicitat autoritatilor cantonului in care locuieste persoana respectiva si poate fi prelungit pana la 1 an de zile, daca cetateanul roman dovedeste ca a cautat un loc de munca si ca poate sa se angajeze in perioada urmatoare.

Cetatenii romani care obtin un loc de munca in Eletia trebuie sa detina un permis de munca inca din prima zi de desfasurare a activitatii lucrative.
Lucratorii trebuie sa detina un permis de munca, chiar daca activitatea lucrativa respectiva nu va depasi o durata de 3 luni.

Dupa ce obtin primul permis de munca, angajatii romani vor putea schimba locul de munca sau cantonul in care locuiesc, fara a mai trece prin procedura de obtinere a unui nou permis de munca.
Autoritatile din ambele localitati trebuie instiintate, iar noul permis de munca se va elibera automat.

Mai multe informatii pe site-ul Ambasadei Romaniei in Elvetia

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]