Acordul privind libera circulatie a fost extins pentru Romania si Bulgaria in urma aderarii acestora la Uniunea Europeana, si a intrat in vigoare la data de 01.06. 2009. Acest acord a stabilit doua etape distincte, pentru a asigura o deschidere treptata si controlata a pietei muncii.
Astfel, anul 2016 marcheaza finalul primei etape de libere circulatie, care a presupus limitari ale dreptului de angajare in Elvetia.
Cea de-a doua etapa a liberei circulatii, care incepe in iunie 2016, presupune doua modificari majore:
- accesul pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari nu mai este limitat prin contingente
- principiul prioritatii nationale nu se mai aplica
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
Contingentele reprezinta numarul anual maxinm de permise de munca acordate de catre autoritatile elvetiene pentru lucratorii romani si bulgari.
Principiul prioritatii nationale inseamna ca un angajator din Elvetia poate oferi un loc de munca unui lucrator roman sau bulgar numai daca dovedeste ca, pentru respectivul loc de munca, nu a gasit un cetatean elvetian sau un candidat dintr-un stat membru care a aderat anterior. Aceasta justificare trebuie facuta in fata autoritatilor.
Atentie la faptul ca, pana la 31 mai 2019, este mentinuta clauza de salvgardare, prin care Elvetia isi rezerva dreptul de a reduce numarul permiselor de rezidenta, respectiv de a reintroduce contingentele, in conditiile unei imigratii prea puternice.
Concret, daca fluxul de lucratori romani si bulgari va depasi cu 10% media ultimilor 3 ani, guvernul elvetian poate activa clauze de salvgardare la 1 iunie 2017 sau la 1 iunie 2018.
Romanii care cauta un loc de munca in Elvetia pot sa ramana pe teritoriul Elvetiei timp de 90 de zile, fara un permis de sedere. Dar trebuie sa se inregistreze la primaria din zona in care vor locui, in termen de 8 zile de la intrarea in tara.
Pentru a ramane in Elvetia pe o perioada mai mare de 90 de zile, este necesara solicitarea unui permis de sedere.
Permisul de sedere este solicitat autoritatilor cantonului in care locuieste persoana respectiva si poate fi prelungit pana la 1 an de zile, daca cetateanul roman dovedeste ca a cautat un loc de munca si ca poate sa se angajeze in perioada urmatoare.
Cetatenii romani care obtin un loc de munca in Eletia trebuie sa detina un permis de munca inca din prima zi de desfasurare a activitatii lucrative.
Lucratorii trebuie sa detina un permis de munca, chiar daca activitatea lucrativa respectiva nu va depasi o durata de 3 luni.
Dupa ce obtin primul permis de munca, angajatii romani vor putea schimba locul de munca sau cantonul in care locuiesc, fara a mai trece prin procedura de obtinere a unui nou permis de munca.
Autoritatile din ambele localitati trebuie instiintate, iar noul permis de munca se va elibera automat.
Mai multe informatii pe site-ul Ambasadei Romaniei in Elvetia