Vechimea in munca. Cum se probeaza? Diferenta fata de vechimea in specialitate si vechimea in profesie

vechime in muncavechime in profesievechime in specialitatevechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vechimea in munca reprezinta o notiune reglementata in Codul Muncii, diferita de vechimea in profesie si de vechimea in specialitate.

Art. 16, alineatul (4) prevede faptul ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca reprezinta vechime in munca.

Cum se probeaza vechimea in munca a unui salariat? Perioada de proba constituie vechime in munca? Dar perioada in care un angajat a profesat ca mediator in cadrul unui cabinet de mediere? Care este diferenta dintre vechimea in munca si cea in specialitate?


In cadrul acestui material vom clarifica toate aceste aspecte.


Incepem de la dovedirea vechimii in munca. Angajatul trebuie sa prezinte documentele din care sa rezulte perioada in care a prestat activitate in baza unui contract individual de munca, precum si functia si principalele atributii. Astfel, perioada respectiva poate fi luata in calcul drept vechime in munca.


Art. 16, alin. (4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.


Principalele documente care atesta vechimea in munca ar putea fi contractul individual de munca si fisa postului. Din cadrul acestor 2 documente reies vechimea in munca si specificul activitatii profesionale prestate.


"Pentru a dovedi vechimea in munca persoana in cauza are optiunea de a prezenta documentele conform cu originalul care atesta calitatea de salariat si natura activitatilor, precum si perioada in care aceasta a fost prestata, si de asemenea are optiunea de a prezenta o adeverinta emisa de unitatea in cauza, adeverinta care sa certifice informatiile mentionate.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


Atentie la faptul ca in situatia in care persoana nu a lucrat in temeiul unui contract de munca perioada respectiva nu constituie vechime in munca. Asadar, daca persoana respectiva a profesat ca mediator in cadrul unui cabinet de mediere, spre exemplu, perioada constituie vechime in profesie, nu si vechime in munca.


Vechimea in munca reprezinta o notiune diferita de vechimea in profesie si de vechimea in specialitate.


Vechimea in specialitate = perioada in care persoana in cauza a prestat activitate in specialitate dar nu in temeiul unui contract individual de munca (spre exemplu, in temeiul unui contract de colaborare sau ca PFA).


Vechime in profesie = perioada in care persoana in cauza a prestat activitate in profesia reglementata prin lege, nu in temeiul unui contract individual de munca (spre exemplu, mediator in cadrul unui cabinet de mediere, avocat in cadrul unui cabinet de avocatura, contabil autorizat prin alta forma de prestare a activitatii decat prin contract individual de munca.)


Vechime in munca = munca prestata in temeiul unui contract individual de munca.



Ce intelegem prin profesii reglementate?


Profesia reglementata reprezinta activitatea sau ansamblul de activitati profesionale reglementate conform legii romane, care compun respectiva profesie in Romania.

Lista profesiilor reglementate in Romania este prevazuta in anexa nr. 2 a Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor.


Legea 200/2004 a fost recent modificata prin OUG 43/2015 iar la pozitia 30 se regaseste profesia de mediator. Perioada de activitate prestata reprezinta vechime in profesie.



Venituri din profesii libere sunt veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.


Veniturile din profesii libere sunt veniturile obtinute din prestari de servicii cu caracter profesional, desfasurate in mod individual sau in diverse forme de asociere, in domeniile stiintific, literar, artistic, educativ si altele, de catre:

  • • medici;
  • • avocati;
  • • notari publici;
  • • executori judecatoresti;
  • • experti tehnici si contabili;
  • • contabili autorizati;
  • • consultanti de plasament in valori mobiliare;
  • • auditori financiari;
  • • consultanti fiscali;
  • • arhitecti;
  • • traducatori;
  • • sportivi;
  • • arbitri sportivi;
  • • alte persoane fizice cu profesii reglementate desfasurate in mod independent, in conditiile legii.


Se considera vechime in munca perioada in care o persoana a fost PFA?

Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.

Chiar daca persoana respectiva a achitat CAS in perioada in care a detinut calitatea de PFA, s-a constituit vechime in specialitate, NU vechime in munca.

Perioada in care s-a platit CAS constituie stagiu de cotizare la sistemul de pensii.

"In concluzie, perioada in care persoana fizica autorizata a activat este considerata vechime in specialitate insa nu poate fi considerata vechime in munca. Prin urmare, stagiul de cotizare realizat de persoana fizica autorizata nu reprezinta vechime in munca, dar poate fi valorificata pentru obtinerea unor drepturi de natura sociala.", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro



Putem considera vechime in munca activitatea desfasurata de o persoana in baza unui contract de colaborare?

NU. Activitatea desfasurata in temeiul unui contract de colaborare nu poate fi considerata vechime in munca.


Activitatea prestata in baza unui contract de colaborare reprezinta experienta profesionala, experienta acumulata in exercitarea unei anumite ocupatii/functii.


Cum se probeaza vechimea in munca?

Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. Dupa aceasta data vechimea in munca se dovedeste cu adeverinta eliberata de angajator.

Codul muncii prevede clar faptul ca la solicitarea salariatului, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.


Dovada vechimii in munca poate fi facuta:

- prin carnetul de munca, pentru perioada pana la data de de 31 decembrie 2010;


- prin adeverinta eliberata de angajator, pentru perioada de dupa data de 31 decembrie 2010.



Art. 279. – (1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.




Atentie si la faptul ca prin accesarea programului informatic REVISAL se poate identifica perioada in care persoana in cauza si-a desfasurat activitatea in baza unuia sau a mai multor contracte individuale de munca la anajatorul respectiv.


"In acest sens, apreciem ca departamentul de resurse umame trebuie sa verifice pentru fiecare salariat in parte dosarul de personal si sa calculeze pe baza carnetului de munca sau a altor documente suport vechimea desfasurata in baza unui contract de munca. Pentru perioadele anterioare sau suplimentare desfasurate la alti angajatori, care nu sunt inscrise in carnetul de munca, apreciem ca actualul angajator poate solicita propriilor salariati adeverinte prin care se atesta vechimea in munca. ", precizeaza expertii in legislatia muncii.



Ce se intampla cu vechimea in munca atunci cand angajatul absenteaza?

Daca salariatul are absente nemotivate, perioadele respective se scad din vechimea in munca. La fel se intampla si in cazul concediilor fara plata, mai putin concediile pentru formare profesionala fara plata, acordate in conditiile art. 155 si 156. Acest lucru a fost reglementat in cursul anului 2015 prin Legea nr. 12/2015.



Art. 16, alin. (5) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.(6) Fac exceptie de la prevederile alin. (5) concediile pentru formare profesionala fara plata, acordate in conditiile art. 155 si 156. (Legea nr. 12/2015)



Am lucrat in perioada de proba la 5 angajatori diferiti in decurs de 2 ani. Ce se intampla cu perioadele respective?

Perioadele de proba constituie vechime in munca.


Art. 32, alin. (3) Perioada de proba constituie vechime in munca.



Angajatul are tot dreptul sa cunoasca situatia vechimii sale in munca

Art. 34, alin. (5) din Codul muncii prevede faptul ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorului ii revine obligatia de a elibera un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.


Reprezinta vechime in munca perioada in care angajatul participa la cursuri de formare profesionala?

Art. 197, alin. (3) din Codul Muncii stabileste faptul ca pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.



Surse: Codul Muncii
PortalCodulMuncii.ro
Memorator de Legislatia Muncii, autor: Consilier Juridic Gabriela Dita



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechime in muncavechime in profesievechime in specialitatevechime in munca

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vechimea in munca. Cum se probeaza? Diferenta fata de vechimea in specialitate si vechimea in profesie Nota: 4.21 din 5 - 33 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]