legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Instruire SSM de cate 8 ore pe fiecare faza. CIM cu timp partial

SSM si PSICIM cu timp partialinstruire SSM

Intrebare: M-ar interesa in cazul unui salariat angajat cu contract individual de munca cu 2 ore/zi, cate ore pe zi are dreptul sa fie prezent pentru efectuarea si prezentarea fisei de instruire individuala pentru securitatea si sanatatea in munca?

Ma intereseaza daca are dreptul sa stea si 8 ore/zi, cu conditia sa nu depaseasca numarul total de ore lucratoare pe saptamana, si anume 10 ore/saptamana conform contractului de munca?

Raspuns: Potrivit art. 105 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Astfel, unul dintre elementele contractului individual de munca cu timp partial este repartizarea programului de lucru, iar salariatii trebuie sa isi desfasoare activitatea in interiorul programului de lucru prevazut in contractul individual de munca.
Totodata, este interzisa munca suplimentara in cazul prestarii muncii in baza unui contract individual de munca cu timp partial, cu cele doua exceptii prevazute de lege in mod limitativ.

In speta salariatul al carui program de lucru este de 2 ore/zi nu va putea desfasura in mod legal activitatea cu depasirea timpului de lucru zilnic, astfel incat nu va putea lucra intr-o zi 8 ore daca in contractul de munca repartizarea este de 2 ore zilnic.
Conform art. 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:

a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.

Art. 87 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca angajatorul stabileste prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale; aceasta nu va fi mai mica de 8 ore.

Conform art. 92 alin. (2) din aceleasi norme, durata instruirii la locul de munca nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:

a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.

Totodata, art. 99 din acelasi act normativ prevede ca durata instruirii periodice prevazute la art. 98 nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste in instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:

a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de protectie si prevenire; sau
d) serviciul extern de protectie si prevenire.

Prin urmare, fiecare dintre duratele de instruire (introductiv generala, la locul de munca si periodica) nu poate fi mai mica de 8 ore.
Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii se efectueaza in timpul programului de lucru, iar perioada in care se desfasoara instruirea este considerata timp de munca, astfel cum prevede art. 76 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens sunt si dispozitiile art. 21 alin. (2) din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu este prevazuta de catre legiuitor vreo exceptie de la regula instruirii in domeniul securitatii si sanatatii in munca pe o durata ce nu poate fi mai mica de 8 ore in ceea ce priveste salariatii angajati cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial, asa incat angajatorul are obligatia de a respecta durata minima prevazuta de lege si in ceea ce priveste salariatii angajati cu CIM partial, iar instruirea acestora in domeniul securitatii si sanatatii in munca trebuie sa se efectueze in timpul programului de lucru.

In aceste conditii apreciem ca si in privinta salariatilor cu CIM cu timp partial angajatorul are obligatia asigurarii instruirii in timpul programului de lucru pe o durata ce nu poate fi mai mica de 8 ore, asa incat in privinta acestora instructajul in domeniul securitatii si sanatatii in munca se va realiza timp de 8 ore din timpul de lucru al acestora.

In lipsa posibilitatii legale a instituirii unei durate de intruire in domeniul SSM mai mici, singura solutie pe care o aveti la dispozitie in calitate de angajator este sa respectati durata minima prevazuta de lege si sa se consemneze in fisa de protectie a muncii a salariatului aceasta durata in care efectiv i s-a efectuat instructajul.

Avand in vedere ca fiecare faza de instruire (instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca, instruirea periodica) nu poate sa dureze mai putin de 8 ore din timpul de lucru al salariatului, in cazul unui CIM cu timp partial s-ar ajunge ca o mare parte din executarea CIM sa se deruleze numai pentru instruirea in domeniul SSM al salariatului, de aceea apreciem ca solutie pentru a depasi acest neajuns incheierea cu salariatul respectiv a unui CIM cu timp partial de minim 16 ore pe luna cu repartizare in doua zile, timp in care i se va face salariatului respectiv instructajul pe primele doua faze de instruire, urmand ca ulterior sa incheiati cu acesta un act aditional la CIM prin care modificati durata muncii la cea convenita de partile raportului de munca.

In concluzie, in lipsa unor dispozitii contrare, apreciem ca si in privinta salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial angajatorul are obligatia asigurarii instruirii in timpul programului de lucru, iarĀ  fiecare dintre duratele de instruire (introductiv generala, la locul de munca si periodica) nu poate fi mai mica de 8 ore.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSM si PSICIM cu timp partialinstruire SSM

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 10 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Instruire SSM de cate 8 ore pe fiecare faza. CIM cu timp partial Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (4)


12-Apr-2013

Referitor la:Instruire SSM de cate 8 ore pe fiecare faza. CIM cu timp partial mai exista doua variante fara a mai face acte aditionale. 1. Activitatea de instruire SSM este activitate de prevenire a accidentelor de munca/bolilor profesionale, in consecinta, se poate face instruirea timp de 8 ore /zi putem sa folosim exceptia legislativa!. 2. Se poate face instruire introductiv generala si instruire la locul de munca - minim 8 ore pentru fiecare faza - dar in 8 zile 2ore/zi X 8zile = 16 ore Eu as alege prima varianta!!!

11-Apr-2013

prostie mai mare asta cu instruirea ssm de 8 ore la un contract partial de 2 ore/zi nu stiu daca mai e,si mai mult,la un contract pe perioada determinata de 3 luni perioada de proba e 5 zile in care il testezi profesional pe angajat.Dar el in aceste zile e tinut in instruiri ssm si psi de cate 8 ore...intrebarea e cand il mai testezi profesional?

11-Apr-2013

a, da ca instruirea periodica poate fi de 8 ore este o exceptie de la regula si se aplica in cazurile expres specificate cand un lucrator lipseste mai multe de 30 zile, sau alte cazuri speciale

11-Apr-2013

in articol este gresit scris ca durata instruirii periodice este 8 ore. ea este in realitate de 2 ORE!!!!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]