Propunerea mai are in vedere si prelungirea perioadei in care tatal poate cere concediu paternal, dar si dreptul acestuia de a face mai multe cursuri de puericultura.
Conform legislatiei in vigoare, la ora actuala tatal are dreptul la 5 zile de concediu paternal, indiferent daca s-a nascut unul sau mai multi copii in familia sa.
Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 propune ca tatal sa aiba un concediu paternal de sapte zile lucratoare in cazul unui copil si de zece zile lucratoare daca este vorba de cel putin doi copii. Desigur ca tatal va trebui sa faca dovada acestui fapt, prin actele necesare, prevazute de lege.
Tatal ar putea cere concediu paternal in termen de cel mult 3 luni de la nasterea copilului
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Daca in momentul de fata un tata poate cere concediu paternal doar in primele 2 luni de la nastere, este pe cale sa se schimbe si acest aspect, daca proiectul de lege mai sus mentionat va primi votul favorabil. Cu alte cuvinte, tatal ar putea cere concediu paternal in termen de cel mult 3 luni de la nasterea copilului. Aceleasi reguli se aplica si in cazul copiilor adoptati.
Indemnizatia corespunzatoare concediului paternal va ramane egala cu salariul corespunzator perioadei respective si va fi platita de angajator in primele 5 zile, iar restul zilelor Fondul national unic de asigurari sociale (FNUASS) va deconta aceste cheltuieli.
Poti vedea Propunerea legislativa COMPLETA pentru modificarea si completarea Legii concediului paternal nr.210/1999 AICI.
De asemenea, proiectul de lege prevede ca tatal sa poata face cursul de puericultura de mai multe ori, nu doar o data, asa cum este prevazut in legislatie la ora actuala. Daca va absolvi cu succes acest curs, tatal va beneficia de 10 zile suplimentare de concediu, pe langa cele prevazute de lege.
Va reamintim ca durata concediului paternal nu se scade din durata concediului de odihna platit la care avea dreptul tatal si nu afecteaza vechimea in munca sau stagiile de cotizare ale angajatului in sistemul asigurarilor sociale de stat.
...mai multe despre concediul paternal aici >>>