Concediu PATERNAL prelungit. De cate zile ar putea beneficia tatii, la nasterea copiilor

concediu paternal de 7 zileconcediu paternal prelungitmodificare legea 210/1999prelungire concediu paternal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru cei care in curand vor deveni tati, avand in vedere ca un nou proiect de lege propune mai multe zile de concediu paternal. Este vorba despre un proiect depus recent la Senat.

Propunerea mai are in vedere si prelungirea perioadei in care tatal poate cere concediu paternal, dar si dreptul acestuia de a face mai multe cursuri de puericultura.

Conform legislatiei in vigoare, la ora actuala tatal are dreptul la 5 zile de concediu paternal, indiferent daca s-a nascut unul sau mai multi copii in familia sa.

Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 propune ca tatal sa aiba un concediu paternal de sapte zile lucratoare in cazul unui copil si de zece zile lucratoare daca este vorba de cel putin doi copii. Desigur ca tatal va trebui sa faca dovada acestui fapt, prin actele necesare, prevazute de lege.


Tatal ar putea cere concediu paternal in termen de cel mult 3 luni de la nasterea copilului


Daca in momentul de fata un tata poate cere concediu paternal doar in primele 2 luni de la nastere, este pe cale sa se schimbe si acest aspect, daca proiectul de lege mai sus mentionat va primi votul favorabil. Cu alte cuvinte, tatal ar putea cere concediu paternal in termen de cel mult 3 luni de la nasterea copilului. Aceleasi reguli se aplica si in cazul copiilor adoptati.


Indemnizatia corespunzatoare concediului paternal va ramane egala cu salariul corespunzator perioadei respective si va fi platita de angajator in primele 5 zile, iar restul zilelor Fondul national unic de asigurari sociale (FNUASS) va deconta aceste cheltuieli.

Poti vedea Propunerea legislativa COMPLETA pentru modificarea si completarea Legii concediului paternal nr.210/1999 AICI.


De asemenea, proiectul de lege prevede ca tatal sa poata face cursul de puericultura de mai multe ori, nu doar o data, asa cum este prevazut in legislatie la ora actuala. Daca va absolvi cu succes acest curs, tatal va beneficia de 10 zile suplimentare de concediu, pe langa cele prevazute de lege.

Va reamintim ca durata concediului paternal nu se scade din durata concediului de odihna platit la care avea dreptul tatal si nu afecteaza vechimea in munca sau stagiile de cotizare ale angajatului in sistemul asigurarilor sociale de stat.


...mai multe despre concediul paternal aici >>>



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu paternal de 7 zileconcediu paternal prelungitmodificare legea 210/1999prelungire concediu paternal

Data aparitiei: 18 Octombrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu PATERNAL prelungit. De cate zile ar putea beneficia tatii, la nasterea copiilor Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]