Incetare CIM cu acordul partilor | Efectuarea platii salariale

incetare CIMacordul platilorCodul municiiplata salariului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O societate a incheia cu un angajat un acord de incetare incepand cu data de 3103.2013 in care se stipuleaza ca salariatul este eliberat de atributiile de serviciu cu plata integrala a drepturilor aferente pana la data incetarii. Vom vedea astfel in ce masura suma acordata pentru luna martie nu este deductibila ca o cheltuiala a angajatorului din cauza faptiului ca acesta nu presteaza activitatea prevazuta de contractul de munca.

Solutia consultantului:

Conform prevederilor art. 55 lit. b) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata contractul individual de munca poate inceta, prin acordul partilor, la data convenita de acestea. In acest sens precizam ca, data la care contractul individual de munca se considera incetat, deci nu isi mai produce efectele, este data convenita de cele doua parti. Pana la implinirea respectivului termen, contractul individual de munca al salariatului in cauza este valabil, isi produce efectele si deci, pe cale de consecinta cele doua parti sunt tinute in continuare de indeplinirea obligatiilor contractuale ce le revin si beneficiaza in mod corespunzator de drepturile prevazute in contractul individual de munca.

Astfel, conform prevederilor art. 10 din Codul muncii , contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. Asadar, este de esenta acestui tip de contract prestarea muncii pentru sau sub autoritatea unui angajator in schimbul unui salariu.

In concluzie, salariul poate fi platit doar in schimbul prestarii activitatii de catre salariatul in cauza, in caz contrar suma primita neputand fi considerata salariu, in intelesul prevederilor legale mentionate.

In situatia expusa de dvs, prin suspendarea pe perioada cuprinsa intre data de 21 februarie si cea de 31 martie a executarii atributiilor de serviciu ale salariatului in cauza a intervenit practic o suspendare a prestarii muncii, caz in care este suspendata in mod corespunzator si plata salariului.
Pentru a remedia aceasta situatie si pentru a realiza plata salariului in temeiul unui angajament legal valabil, adica in temeiul unui contract individual de munca in vigoare, apreciem ca se impune emiterea unei decizii in care sa precizati doar data incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor. In acest mod, salariatul isi va putea desfasura activitatea, va figura prezent si va fi pontat, si pe cale de consecinta isi va putea primi salariul.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare CIMacordul platilorCodul municiiplata salariului

Data aparitiei: 22 Februarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetare CIM cu acordul partilor | Efectuarea platii salariale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]