Protectia muncii: Legislatia actuala referitoare la echipamentul de lucru

15 Februarie 2013
15 Februarie 2013
protectia munciiechipament de lucrulegislatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
Care este legislatia actuala in vigoare referitoare la echipamentul de lucru?
Angajatorul poate solicita la plecarea din unitate a unui salariat valoarea neamortizata a echipamentului utilizat?

Raspuns:
Conform art. 40 alin. (2) lit. b) si c) din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), republicata, cu completarile si modificarile ulterioare, angajtorului ii revin urmatoarele obligatii:
  sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
  sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

La art. 28 din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2011-2014 se prevad urmatoarele:

(1) Contravaloarea echipamentului de protectie se suporta integral de catre angajator.
(2) Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta potrivit prevederilor legale si celor din contractele colective de munca de la celelalte niveluri.
(3) In toate cazurile in care, in afara echipamentului de lucru prevazut de lege, patronul cere o anumita vestimentatie speciala, ca echipament de lucru, contravaloarea acesteia se suporta integral de catre angajator.

Prin urmare, atunci când realizarea normei de munca si conditiile corespunzatoare de munca presupun folosirea unui echipament de lucru sau când angajatorul cere o anumita vestimentatie speciala, acestea trebuie asigurate de angajator.

In toate celelalte situatii, echipamentul de lucru se acorda de catre angajator in conditiile negociate prin contractul colectiv de munca.

De asemenea, angajatorul poate solicita la plecarea din unitate a unui salariat valoarea neamortizata a echipamentului utilizat numai daca acest lucru a fost negociat si prevazut in contractual colectiv de munca la nivel de unitate.

Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca nu mai prevede dispozitii legale referitoare la echipamentul de lucru, asa cum se intâmpla in vechile reglementari din acest domeniu, respectiv in Legea nr. 90/1996 a protectiei muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]