Intrebare:
Care este legislatia actuala in vigoare referitoare la echipamentul de lucru?
Angajatorul poate solicita la plecarea din unitate a unui salariat valoarea neamortizata a echipamentului utilizat?
Raspuns:
Conform art. 40 alin. (2) lit. b) si c) din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), republicata, cu completarile si modificarile ulterioare, angajtorului ii revin urmatoarele obligatii:
sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
La art. 28 din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2011-2014 se prevad urmatoarele:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
(1) Contravaloarea echipamentului de protectie se suporta integral de catre angajator.
(2) Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta potrivit prevederilor legale si celor din contractele colective de munca de la celelalte niveluri.
(3) In toate cazurile in care, in afara echipamentului de lucru prevazut de lege, patronul cere o anumita vestimentatie speciala, ca echipament de lucru, contravaloarea acesteia se suporta integral de catre angajator.
Prin urmare, atunci când realizarea normei de munca si conditiile corespunzatoare de munca presupun folosirea unui echipament de lucru sau când angajatorul cere o anumita vestimentatie speciala, acestea trebuie asigurate de angajator.
In toate celelalte situatii, echipamentul de lucru se acorda de catre angajator in conditiile negociate prin contractul colectiv de munca.
De asemenea, angajatorul poate solicita la plecarea din unitate a unui salariat valoarea neamortizata a echipamentului utilizat numai daca acest lucru a fost negociat si prevazut in contractual colectiv de munca la nivel de unitate.
Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca nu mai prevede dispozitii legale referitoare la echipamentul de lucru, asa cum se intâmpla in vechile reglementari din acest domeniu, respectiv in Legea nr. 90/1996 a protectiei muncii.