Intrebare: Cum se realizeaza autorizarea interna a sudorilor si a electricienilor (joasa tensiune)?
Raspuns: Printre obligatiile angajatorului in domeniul securitatii si sanatatii in munca se numara si aceea de a lua masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute de legislatia specifica - conform art. 13, lit. i) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu completarile si modificarile ulterioare. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Autorizarea electricienilor
Executarea interventiilor la instalatiile electrice (depanari, reparari, racordari etc.) trebuie sa se faca numai de catre personal calificat in meseria de electrician, autorizat si instruit pentru lucrul respectiv – conform punctului 3.3.2.3. lit. a) din Anexa nr. 1 la Hotararea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 815 din 3 octombrie 2006.
Potrivit art. 96 alin. (6) si (7) din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale, publicata in Monitorul Oficial nr. 485 din 16 iulie 2012, autorizarea persoanelor fizice care desfasoara activitati de proiectare, verificare si executie a lucrarilor aferente instalatiilor electrice apartinand SEN (Sistemul electroenergetic national) se realizeaza numai conform reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Orice alta forma de autorizare realizata de alte entitati publice este interzisa.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Autorizarea electricienilor se face in conformitate cu prevederile din Regulamentul pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu executia, precum si a expertilor tehnici de calitate si extrajudiciari in domeniul instalatiilor electrice, aprobat prin Ordinul nr. 11/2013 emis de presedintele ANRE, publicat in Monitorul Oficial nr. 152/21.03.2013.
Art. 20
(1) Autorizarea specialistilor verificatori de proiecte in domeniul instalatiilor electrice este aprobata de catre Comisia de autorizare si se face pe baza unui dosar, verificat in cadrul Directiei generale a ANRE.
(2) Calitatea de verificator de proiecte in domeniul instalatiilor electrice nu poate fi dobandita/exercitata decat in conditiile detinerii pe o perioada de minimum 5 ani a legitimatiei de electrician autorizat gradul IIIA sau IVA, valabila la data solicitarii.
(3) Dosarul pe baza caruia solicitantul poate obtine calitatea de verificator de proiecte trebuie sa contina urmatoarele documente:
-cererea, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 1;
-copia legitimatiei de electrician autorizat;
-copia diplomei de studii din care sa rezulte calificarea de subinginer, inginer licentiat si
inginer diplomat in unul dintre domeniile de studii universitare prevazute la art. 30 CPA 6-CPA 8.1;
-dovada absolvirii unui curs de pregatire teoretica, avand o durata de minimum 20 de ore
Cursul se poate organiza de institutii de invatamant superior, prin facultatile din domeniul electric/energetic, sau de societati comerciale de formare profesionala autorizate conform legislatiei in domeniu, care au obtinut aprobarea Autoritatii competente privind tematica si
bibliografia de curs.
Programa desfasurarii acestor cursuri trebuie publicata pe pagina de internet a respectivelor institutii/societati comerciale, acestea avand obligatia de a transmite bianual o declaratie privind conformitatea desfasurarii acestor cursuri cu tematica si bibliografia de curs existente pe site-ul Autoritatii competente;
-copia chitantei de achitare a tarifului de autorizare ca verificator de proiecte, care reprezinta 50% din tariful de autorizare corespunzator legitimatiei de electrician autorizat tipul A.
(4) Dupa aprobarea autorizarii ca verificator de proiecte, ANRE va emite o legitimatie netransmisibila care atesta calitatea dobandita de solicitantul care indeplineste conditiile sus
-mentionate, emiterea legitimatiei de verificator de proiecte urmand a fi procesata in cadrul sesiunii respective. Legitimatia va avea inscrise datele personale de identificare ale titularului, numarul curent al acesteia, calitatea de verificator de proiecte de instalatii electrice, precum si durata de valabilitate a legitimatiei. Aceste date vor fi inscrise si pe stampila de verificator de
proiecte, conform modelului prevazut in anexa nr. 5. Pentru ca elementele de identificare ale verificatorului de proiecte sa fie lizibile, stampila va avea dimensiunile de 4x5 cm, acesta certificand activitatea prin aplicarea stampilei si semnand fiecare pagina din documentatiile precizate la art. 11.
(...)
(7) Legitimatia de verificator de proiecte emisa in conditiile prezentului regulament confera titularului competentele prevazute la art. 11 numai la nivelul competentelor legitimatiei de electrician autorizat detinute, precizate la art. 10.
Autorizarea sudorilor
Autorizarea sudorilor care executa lucrari de sudare la instalatiile sub presiune si la instalatiile de ridicat, in otel, aluminiu, aliaje de aluminiu si polietilena de inalta densitate (PE-HD) se realizeaza de catre ISCIR in baza prescriptiei tehnice nr. CR 9-2010 din 12 martie 2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 226 bis din 9 aprilie 2010.
Persoanele juridice care solicita autorizarea sudorilor de catre ISCIR, sunt obligate, ca in prealabil, sa faca dovada ca detin propriile proceduri de sudare aprobate conform prevederilor prescriptiei tehnice nr. CR 7-2010 din 12 martie 2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 226 bis din 9 aprilie 2010.
In cazul autorizarii sudorilor pentru operatii de sudare in fonta sau materiale neferoase (altele decat aluminiul), precum si in cazul utilizarii altor procedee de sudare decat cele cuprinse in prescriptia tehnica nr. CR 9-2010, persoanele juridice solicitante trebuie sa intocmeasca instructiuni tehnice specifice care se inainteaza la ISCIR pentru acceptare si avizare.
Instructiunile tehnice specifice trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date tehnice:
- procedeul de sudare, detalii privind procedura de sudare, grupele si subgrupele materialelor de baza si de adaos, tipurile de imbinari, pozitiile de sudare, dimensiunile, precum si domeniul de valabilitate al procedurii de sudare propusa spre aprobare;
- numarul, forma si dimensiunile probelor sudate ce trebuie sa fie executate, examinarile si incercarile la care acestea trebuie sa fie supuse, precum si criteriile de acceptare/respingere aplicabile.
In cazul in care persoanele juridice nu detin proceduri de sudare aprobate, se admite ca autorizarea sudorilor sa se deruleze concomitent cu aprobarea procedurii de sudare.
Sudorii care se autorizeaza ISCIR trebuie sa faca dovada absolvirii unui program de formare profesionala organizat de un furnizor de formare profesionala avizat si autorizat. Avizarea furnizorilor de formare profesionala se face de catre ISCIR.