SSM: Autorizarea interna a sudorilor si a electricienilor

SSMsudorielectricieni
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Cum se realizeaza autorizarea interna a sudorilor si a electricienilor (joasa tensiune)?

Raspuns: Printre obligatiile angajatorului in domeniul securitatii si sanatatii in munca se numara si aceea de a lua masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute de legislatia specifica - conform art. 13, lit. i) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu completarile si modificarile ulterioare. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.
 
Autorizarea electricienilor
 
Executarea interventiilor la instalatiile electrice (depanari, reparari, racordari etc.) trebuie sa se faca numai de catre personal calificat in meseria de electrician, autorizat si instruit pentru lucrul respectiv – conform punctului 3.3.2.3. lit. a) din Anexa nr. 1 la Hotararea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 815 din 3 octombrie 2006.
 
Potrivit art. 96 alin. (6) si (7) din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale, publicata in Monitorul Oficial nr. 485 din 16 iulie 2012, autorizarea persoanelor fizice care desfasoara activitati de proiectare, verificare si executie a lucrarilor aferente instalatiilor electrice apartinand SEN (Sistemul electroenergetic national) se realizeaza numai conform reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Orice alta forma de autorizare realizata de alte entitati publice este interzisa.
 
Autorizarea electricienilor se face in conformitate cu prevederile din Regulamentul pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu executia, precum si a expertilor tehnici de calitate si extrajudiciari in domeniul instalatiilor electrice, aprobat prin Ordinul nr. 11/2013 emis de presedintele ANRE, publicat in Monitorul Oficial nr. 152/21.03.2013.
 

 
Art. 20

(1) Autorizarea specialistilor verificatori de proiecte in domeniul instalatiilor electrice este aprobata de catre Comisia de autorizare si se face pe baza unui dosar, verificat in cadrul Directiei generale a ANRE.
(2) Calitatea de verificator de proiecte in domeniul instalatiilor electrice nu poate fi dobandita/exercitata decat in conditiile detinerii pe o perioada de minimum 5 ani a legitimatiei de electrician autorizat gradul IIIA sau IVA, valabila la data solicitarii.
(3) Dosarul pe baza caruia solicitantul poate obtine calitatea de verificator de proiecte trebuie sa contina urmatoarele documente:

-cererea, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 1;
-copia legitimatiei de electrician autorizat;
-copia diplomei de studii din care sa rezulte calificarea de subinginer, inginer licentiat si
inginer diplomat in unul dintre domeniile de studii universitare prevazute la art. 30 CPA 6-CPA 8.1;
-dovada absolvirii unui curs de pregatire teoretica, avand o durata de minimum 20 de ore

Cursul se poate organiza de institutii de invatamant superior, prin facultatile din domeniul electric/energetic, sau de societati comerciale de formare profesionala autorizate conform legislatiei in domeniu, care au obtinut aprobarea Autoritatii competente privind tematica si
bibliografia de curs.

Programa desfasurarii acestor cursuri trebuie publicata pe pagina de internet a respectivelor institutii/societati comerciale, acestea avand obligatia de a transmite bianual o declaratie privind conformitatea desfasurarii acestor cursuri cu tematica si bibliografia de curs existente pe site-ul Autoritatii competente;

-copia chitantei de achitare a tarifului de autorizare ca verificator de proiecte, care reprezinta 50% din tariful de autorizare corespunzator legitimatiei de electrician autorizat tipul A.

(4) Dupa aprobarea autorizarii ca verificator de proiecte, ANRE va emite o legitimatie netransmisibila care atesta calitatea dobandita de solicitantul care indeplineste conditiile sus

-mentionate, emiterea legitimatiei de verificator de proiecte urmand a fi procesata in cadrul sesiunii respective. Legitimatia va avea inscrise datele personale de identificare ale titularului, numarul curent al acesteia, calitatea de verificator de proiecte de instalatii electrice, precum si durata de valabilitate a legitimatiei. Aceste date vor fi inscrise si pe stampila de verificator de
proiecte, conform modelului prevazut in anexa nr. 5. Pentru ca elementele de identificare ale verificatorului de proiecte sa fie lizibile, stampila va avea dimensiunile de 4x5 cm, acesta certificand activitatea prin aplicarea stampilei si semnand fiecare pagina din documentatiile precizate la art. 11.

(...)
(7) Legitimatia de verificator de proiecte emisa in conditiile prezentului regulament confera titularului competentele prevazute la art. 11 numai la nivelul competentelor legitimatiei de electrician autorizat detinute, precizate la art. 10.
 
Autorizarea sudorilor
 
Autorizarea sudorilor care executa lucrari de sudare la instalatiile sub presiune si la instalatiile de ridicat, in otel, aluminiu, aliaje de aluminiu si polietilena de inalta densitate (PE-HD) se realizeaza de catre ISCIR in baza prescriptiei tehnice nr. CR 9-2010 din 12 martie 2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 226 bis din 9 aprilie 2010.
 
Persoanele juridice care solicita autorizarea sudorilor de catre ISCIR, sunt obligate, ca in prealabil, sa faca dovada ca detin propriile proceduri de sudare aprobate conform prevederilor prescriptiei tehnice nr. CR 7-2010 din 12 martie 2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 226 bis din 9 aprilie 2010.
 
In cazul autorizarii sudorilor pentru operatii de sudare in fonta sau materiale neferoase (altele decat aluminiul), precum si in cazul utilizarii altor procedee de sudare decat cele cuprinse in prescriptia tehnica nr. CR 9-2010, persoanele juridice solicitante trebuie sa intocmeasca instructiuni tehnice specifice care se inainteaza la ISCIR pentru acceptare si avizare.
 
Instructiunile tehnice specifice trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date tehnice:

- procedeul de sudare, detalii privind procedura de sudare, grupele si subgrupele materialelor de baza si de adaos, tipurile de imbinari, pozitiile de sudare, dimensiunile, precum si domeniul de valabilitate al procedurii de sudare propusa spre aprobare;

- numarul, forma si dimensiunile probelor sudate ce trebuie sa fie executate, examinarile si incercarile la care acestea trebuie sa fie supuse, precum si criteriile de acceptare/respingere aplicabile.
 
In cazul in care persoanele juridice nu detin proceduri de sudare aprobate, se admite ca autorizarea sudorilor sa se deruleze concomitent cu aprobarea procedurii de sudare.
 
Sudorii care se autorizeaza ISCIR trebuie sa faca dovada absolvirii unui program de formare profesionala organizat de un furnizor de formare profesionala avizat si autorizat. Avizarea furnizorilor de formare profesionala se face de catre ISCIR.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMsudorielectricieni

Data aparitiei: 06 Noiembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Autorizarea interna a sudorilor si a electricienilor Nota: 3.27 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]