PFA-urile, obligate sa isi deschida inca un cont pentru a primi somajul tehnic

Isabela Alexe
Isabela Alexe
06 Aprilie 2020
06 Aprilie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
pfa cont bancarpatrimoniu pfapfa indemnnizatie somaj tehnic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La finele saptamanii trecute, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat ca se pregatesc noi completari in ce priveste reglementarea somajului tehnic prin ordonantele de urgent din ultima perioada. 
 
Referitor la persoanele fizice autorizate (PFA) care doresc obtinerea ajutorului de somaj tehnic finantat de stat, ministrul muncii a precizat:
 
“Am discutat mult cu bancile. Cei care au PFA cu activitate afectata de criza si doar cont personal al celui care conduce, vor putea comunica exclusiv electronic cu bancile ale caror clienti sunt pentru a le deschide si unul pentru PFA. Nu putem trimite bani publici in conturi personale. Multumesc bancilor care au fost receptive. Solidaritate, in aceasta perioada, inseamna sa ne implicam toti”.
 
Cu toate acestea, nenumarate PFA-uri atrag atentia ca in legislatie nu este prevazuta obligatia de a avea un cont separate pentru activitatea independent desfasurata, ca urmare a faptului ca patrimonial unui PFA nu este diferit de cel al persoanei fizice, astfel ca persoana fizica raspunde in solidar cu PFA-ul infiintat.
Astfel, nenumarate persoane care au ca forma de organizare PFA-ul si-au exprimat nemultumirea cu privire la noua obligatie de a-si deschide un nou cont si cer bancilor sa trimita indemnizatia de somaj tehnic in conturile deja existente. Una dintre nemultumiri vizeaza faptul ca multe banci refuza in prezent sa deschida un cont prin comunicare la distanta si cer persoanelor in cauza sa se deplaseze la sediul bancilor la care vor sa isi deschida cont. 
Sumele de la AJPIS pot fi trimise astfel deja in conturile detinute de PFA-uri, atrag atentia mai multi profesionisti, fara ca acestea din urma sa fie obligate sa isi deschida conturi noi in conditiile in care sumele incasate de PFA-uri ca urmare a prestarii activitatilor specifice se incaseaza in conturile bancare deja existente. 
De asemenea, ministrul a facut un anunt cu privire la activitatea avocatilor:
 
“Am primit si integrat in noua noastra propunere pentru Guvern clarificarile de la Ministerul Justitiei pentru a putea acorda sprijin si avocatilor a caror activitate a fost afectata. Afectata! Se va declara pe proprie raspundere”.
 
Totodata, ministrul a anuntat ca vor urma si alte masuri pentru a sustine si persoanele care muncesc si in aceasta perioada:
 
“Ma gandesc deja la alte masuri. Pentru #Romaniaactiva. Reiau seria consultarilor pentru a imi valida propunerile. Toti cei care vor sa contribuie cu idei, indiferent de formatiunea politica, oameni care pun interesul public deasupra calculelor electorale ma gasesc in orice moment. Ma intereseaza ca si cei care muncesc sa primeasca un semn ca efortul lor, in aceasta perioada, este vazut de Guvern.”
In practica, urmand inclusiv un sistem care se aplica in alte tari, se recomanda deschiderea unui cont separat destinat strict activitatilor afiliate PFA-ului. Astfel se usureaza inclusiv munca autoritatilor care pot analiza doar acele venituri, iar PFA-urile sunt ferite de orice interpretari eronate si chiar greseli la calculul veniturilor si intocmirea declaratiilor. Mai mult, in situatia in care se fac popriri pe cont, se va face poprire doar pe contul asociat PFA-ului si nu pe contul “personal” pe care il invoca in aceasta perioada nenumarate PFA-uri, obligate sa isi deschida un alt cont bancar. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]